Prosvjedi protiv rasizma u policiji: Tisuće etiopskih židova izašlo na ulice Tel Aviva

Prosvjedi protiv rasizma u policiji: Tisuće etiopskih židova izašlo na ulice Tel Aviva

Foto: FAH

NEKOLIKO tisuća etiopskih židova prosvjedovalo je u nedjelju u Tel Avivu protiv, kako tvrde, rasističkog postupanja policije protiv pripadnika njihove zajednice, prenose agencije.

Prosvjednici su više od dva sata blokirali glavnu prometnicu u gradu, a nasilje je izbilo kada su se preselili na Rabinov trg gdje se nalazi gradska vijećnica.

Policija je upotrijebila suzavac i šok granate. Ozlijeđeno je nekoliko policajaca i televizijski snimatelj, javlja dpa.

Po medijima na prosvjedu je bilo oko 10.000 ljudi, a po policiji 3000.

Prošloga tjedna u prosvjedima ozlijeđeno 20-ak ljudi

U prosvjedu u subotu ozlijeđena su trojica policajaca i desetero prosvjednika, a u četvrtak u Jeruzalemu ozlijeđeno je najmanje 13 ljudi, uključujući trojicu policajaca.

Prosvjedi su buknuli nakon što je prošli tjedan objavljena video snimka koja prikazuje izraelskog policajaca kako tuče crnog vojnika. Incident se dogodio 26. travnja u blizini Tel Aviva, a snimila ga je sigurnosna kamera.

Incident je probudio višegodišnje frustracije etiopskih židova u Izraelu, koji se često žale na diskriminaciju, rasizam i siromaštvo.

Danas zakazan sastanak zajednice i Netanyahua

Premijer Benjamin Netanyahu trebao bi se u ponedjeljak sastati s čelnicima te zajednice ne bi li smirio strasti. Trebao bi posjetiti i pretučenog vojnika.

U Izraelu živi više od 135.000 etiopskih židova, od ukupno osam milijuna stanovnika, po podacima Središnjeg ureda za statistiku.

Osamdeset tisuća etiopskih židova prebačeno je u Izrael 1984. i 1991. u dramatičnim, tajnim operacijama nakon rabinske odluke da su izravni potomci biblijskog židovskog plemena Dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara