Protivnici legalizacije marihuane u Americi na platnom spisku farmaceuta

Protivnici legalizacije marihuane u Americi na platnom spisku farmaceuta

Screenshot: ColumbiaPsych/YouTube

DOK SVE veći broj Amerikanaca sve slobodnije uživa rekreativnu i medicinsku marihuanu, protivnici legalizacije se okreću grupi akademskih istraživača koji uvjeravaju političare da ne treba mijenjati smjernice jer je kanabis suviše opasan i nedovoljno testiran. Potaknut kampanjom, Vice News je provjerio njihovu vjerodostojnost i otkrio da se značajan broj stručnjaka nalazi na platnim listama farmaceutskih kompanija čije lijekove ugrožava ili s lakoćom zamjenjuje trava.

Vice kao primjer sukoba interesa navodi liječnika Herbert Klebera sa Sveučilišta Columbia koji ima besprijekornu akademsku povijest te je često citiran u medijima i znanstvenim publikacijama posvećenima štetnosti marihuane. Ono što izostaje u izvještajima o Kleberovim gledištima i komentarima koje objavljuju brojni američki mediji (CBS, NPR, CNBC) je njegova povezanost s vodećim farmaceutskim tvrtkama. Kleber je služio ili služi kao plaćeni savjetnik Purdue Pharme (proizvođač lijeka protiv bolova OxyContina), Reckitt Benckisera (Nurofen) i Alkermesa koji je nedavno predstavio moćni opioid Zohydro.

"Sukob interesa"

Da bi potkrijepio tvrdnje o sukobu interesa Vice piše da je industrija opioida koji se koriste protiv bolova vrijedna više milijardi dolara i citira istraživanja prema kojima kanabis predstavlja "zdravu alternativu". Prekomjerno uzimanje lijekova protiv bolova u Americi odnosi oko 16,000 života godišnje, što odgovara zbirnom broju smrtnih slučajeva uzorkovanih kokainom i heroinom. Istraživači ističu da nikad nije utvrđena niti jedna smrt uzrokovana prekomjernom dozom kanabisa.

Vice u izvješću navodi i druge renomirane stručnjake koji izravno utječu na javnu debatu o legalizaciji, a nalaze se ili su se nalazili na platnom spisku takvih kompanija kakva su GlaxoSmithKline ili Pfizer.

Povijesno gledajući, snaga farmaceutskih lobija povezanih s lijekovima protiv bolova u Americi je neupitna, postoje velik broj dokumentarnih filmova i istraživačkih novinarskih tekstova koji su utvrdili i potvrdili  da je ovisnost Amerikanaca o OxyContinu ili Vicodinu rezultat medijskih kampanja koje su poveli stručnjaci financirani od samih proizvođača zbog čega SAD danas slovi kao najveći potrošač lijekova protiv bolova.

"Što to govori o današnjim akademcima s područja medicine koje financiraju proizvođači lijekova protiv bolova da stoje na putu sigurnijoj alternativi: pušenju džointa?" pita Vice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara