Protuteroristička akcija u BiH: Uhićeni radikalni islamisti koji su krenuli ratovati u Siriju

Protuteroristička akcija u BiH: Uhićeni radikalni islamisti koji su krenuli ratovati u Siriju

Foto: SIPA

POLICIJSKI djelatnici SIPA-e i Granične policije BiH uhitili su šest osoba u protuterorističkoj akciji, a neki od njih krenuli su priključiti se Islamskoj državi u Siriji.

Uhićene osobe pripadnici su radikalnih vjerskih pokreta. Neki su uhićeni na samim graničnim prijelazima, a uhićene su i osobe za koje postoje dokazi da su organizatori nezakonitog odlaska državljana BiH u Siriju.

Osumnjičeni su za kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, te kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Akcija je rezultat odlučnosti Tužiteljstva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija naše zemlje u borbi protiv terorizma, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Iz Tužiteljstva BiH tijekom dana je pojašnjeno kako je akcija započela u utorak navečer. Tada su u sarajevskoj zračnoj luci uhićeni Nevad Hušidić (28) i Merim Keserović (18) iz Velike Kladuše.

Oni su pokušali redovitom zrakoplovnom linijom za Istanbul otputovati u Tursku, odakle su se planirali prebaciti u Siriju i tamo pridružiti IS-u.

Iako Tužiteljstvo BiH i SIPA nisu objavili puni identitet uhićenih, niti okolnosti pod kojima je to učinjeno, lokalni mediji su naveli kako je u utorak navečer u jednom stanu u Sarajevu priveden i treći osumnjičeni, Edin Tabaković (51), koji je uhićen u kući u Sarajevu.

U srijedu su pak na području Bužima i Maglaja uhićeni otac i sin Ramiz (61) i Alaudin (22) Ibrahimović te osoba pod inicijalima H.E. (33).

Nastavak akcije "Damask"

Policijska operacija u kojoj je po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uhićeno šest državljana te zemlje koji su se pripremali pridružiti terorističkoj organizaciji Islamska država (IS) nastavak je akcije "Damask" započete još u rujnu 2014. godine kada je priveden i neformalni vođa zajednice radikalnih islamista u toj zemlji Husein Bilal Bosnić, potvrđeno je u srijedu iz policijskih izvora u Sarajevu.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdila je kako su njeni agenti proveli uhićenja te kako se provodi kaznena obrada nad privedenima nakon čega će biti predani državnom tužiteljstvu.

Dio uhićenih tereti se da je planirao pridružiti se terorističkoj Islamskoj državi, što je po zakonima BiH kazneno djelo.

Ostali su pod sumnjom da su organizirali i pripremali odlazak državljana BiH na sirijsko ratište kako bi se tamo borili na strani IS.

Tužiteljstvo BiH navelo je kako u interesu istrage za sada ne može otkrivati više detalja o ovoj operaciji pa nije poznato postoji li izravna veza između Bosnića i šestorice uhićenih.

Bosnić je u pritvoru već šest mjeseci, a prošlog tjedna je počelo suđenje po optužnici što ju je protiv njega podignulo Tužiteljstvo BiH tereteći ga za poticanje na terorizam.

Bosnić se ranije izjasnio kako se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara