Provjera diploma otkrila 28 krivotvorina i podsjetila na "duha" iz Hrvatskih šuma

Provjera diploma otkrila 28 krivotvorina i podsjetila na "duha" iz Hrvatskih šuma

Screenshot: HRT

PRIJE tri mjeseca je započela provjera vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi u Hrvatskim šumama, a rezultat je otkriće 28 krivotvorina, javlja HRT.

Od 28 krivotvorenih dokumenata 25 je srednjoškolskih svjedodžbi, jedna diploma više škole, jedna fakultetska, dok je jedna osoba uspješno lažirala magisterij.

Navedeni rezultati se odnose na prvih 1.000 radnika u provjeri koja će u konačnici obuhvatiti svih 3.500 radnih mjesta.

Rezultati revizije podsjećaju na slučaj HDZ-ovca Mate Štimca, zaposlenika Hrvatskih šuma kojeg su kolege prozvale "duhom" jer je imao najveću plaću (15 tisuća kuna), a najnižu stručnu spremu među savjetnicima, dok su ga na poslu viđali jako rijetko.

Istraga najavljena prije tri godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Štimčeva diploma nije vjerodostojna otkriveno je na Prometnom fakultetu. Kasnije je utvrđeno da je on bio upisan u 1. godinu studija na Prometnom odjelu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu akademske godine 1998./99., nakon čega se gubi trag o njegovom daljnjem školovanju.

HRT piše da se može tek nagađati koliku je protupravnu imovinsku korist Štimac ostvario u desetak godina koliko je proveo na mjestu člana Uprave Hrvatskih šuma.

Njegov slučaj je sada na Državnom odvjetništvu koje potvrđuje da su od Virovitičko-podravske policije zatražili provođenje kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku. Istraga protiv Štimca je najavljena prije tri godine.

Hrvatske šume u dopisu čiji sadržaj prenosi HRT nisu otkrile identitet krivotvoritelja otkrivenih u posljednjoj provjeri. Kažu tek da su dosad dobili rezultate provjere diploma i svjedodžbi trećine svojih djelatnika o čemu su obavijestile Državno odvjetništvo, a za prekršitelje pokrenule postupak otkaza ugovora o radu.

> Čak 306 uhljeba u Bandićevom Holdingu krivotvorilo diplome i svjedodžbe

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara