Prva oružana postrojba u samostalnoj Hrvatskoj: Obilježena 23. obljetnica Antiterorističke jedinice Lučko

Foto: Tomislav Krišto/Cropix

PRIGODNOM svečanošću obilježena je 23. obljetnica osnivanja jedne od najelitnijih hrvatskih postrojbi - Antiterorističke jedinice Lučko.

Svečanosti su nazočili zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ratni ministar  Ivan Jarnjak, stožerni general u mirovini Josip Lucić, domaćini svečanosti: zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko Mladen Grgić, predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i drugi.

ATJ Lučko osnovana je na današnji dan, 7. rujna 1990. godine kao prva oružana postrojba u samostalnoj Hrvatskoj s ciljem obrane od agresora u Domovinskom ratu u kojem je poginulo 14 njezinih pripadnika.

Danas je posebno osposobljena za borbu protiv kriminala, uhićenje počinitelja najtežih kaznenih djela, deaktiviranje i uništavanje eksplozivnih naprava i rješavanje složenih otmica, osobito talačkih kriza.

"Njezin ratni put na ponos je svima nama, dok je njezin mirnodopski put obilježen još većim profesionalizmom, ozbiljnošću, odlučnošću i požrtvovnošću", naglasio je na današnjoj svečanosti u Lučkom glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Jezerinac: Ništa se silom ne rješava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako u tehničkom smislu uspješno držimo korak s elitnim jedinicama iz svijeta, poručujem vam da je granica uspješno obavljenog posla vaše znanje i vještine, a najveća vrijednost čovjek", kazao je Dominić.

Svečanosti je prisustvovao i biskup Juraj Jezerinac koji je, ne spominjući izravno Vukovar i prosvjede oko postavljanja dvojezičnih ploča, istaknuo:

"Ništa se silom ne rješava, štoviše, postiže se negativan učinak i stvara neraspoloženje, ubacuje se sumnja i povećava strah pred budućnošću. Zakoni nemaju sami sebi svrhu, nego su dani za opće dobro čovjeka, a ne protiv čovjeka", kazao je Jezerinac.

U sjećanje na 14 poginulih pripadnika prve organizirane oružane jedinice u Domovinskom ratu kod spomen-obilježja u Lučkom položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara