Prva sredstva iz EU fondova za poduzetnike: Potpisani ugovori vrijedni 250 milijuna kuna

Foto: Hina

U OKVIRU programa Regionalne konkurentnosti 2007 - 2013. potpisani su prvi ugovori za projekte malog i srednjeg poduzetništva u iznosu 250 milijuna kuna.

Prva sredstva iz strukturnih EU fondova dobilo je 28 poduzetnika iz proizvodnog i turističkog sektora. Njih 20 je iz kontinentalne te osam iz jadranske Hrvatske.

Od ukupno 130 prijava na natječaj Ministarstva poduzetništva o obrta i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, odabrano je 28 projekata vrijednih oko 640 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznosi potpora kreću se od oko 4 do 26 milijuna, 30 posto će biti isplaćeno avansno, a ostatak će stizati po etapama izvedbe investicije. Projekti moraju biti završeni do kolovoza 2016. godine, a trebali bi otvoriti 600-ak radnih mjesta.

Ministri poduzetništva te regionalnog razvoja Gordan Maras i Branko Grčić napominju kako su izabrani projekti dokaz da novac iz strukturnih fondova ide u pravom smjeru. Do kraja godine najavljuju novi natječaj od oko 150 milijuna eura, za povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva.

''Dokazali smo da možemo relativno brzo, u pet mjeseci, evaluirati projekte i na kraju potpisati ugovor. Prvih 30-ak milijuna eura smo danas podijelili. Na jesen ide novi natječaj 150 milijuna eura. I tako narednih šest godina, milijardu eura za male i srednje poduzetnike koje ćemo na ovaj način dodijeliti i kojima ćemo pomoći da zapošljavaju ljude, postanu konkurentni i pomoći da se pokrene hrvatsko gospodarstvo'', poručio je Maras.

Grčić je također pozvao sve s dobrim projektima da se jave na buduće slične natječaje za bespovratne eu potpore.

''Ono što dolazi je prava stvar. Krajem godine, nadam se i prije, krenut ćemo u raspisivanje novog poziva s pet puta više sredstava. I to je ono što nam je donijela EU, jedan novi potencijal koji nas čeka u razdoblju od 2014 - 2020.'', istaknuo je Grčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara