Prvi afrički summit u Washingtonu obilježen strahom od ebole

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama prima u ponedjeljak u Washingtonu četrdesetak afričkih čelnika, sudionika susreta na vrhu kakav još nije viđen u povijesti Sjedinjenih Država i koji se održava u vrijeme dok su oči svijeta uprte u zapad crnog kontinenta gdje hara strašna epidemija ebole.

Cilj ovog trodnevnog summita je izgraditi čvršće gospodarske veze SAD-a i Afrike, kontinenta s najsnažnijim gospodarskim rastom (MMF predviđa 5,8 posto u 2015.). Washington koji je najavio da će se na dnevnom redu naći i sigurnost, upravljanje državom i ljudska prava, želi biti partner tog dijela svijeta koji je Obama prije godinu dana nazvao "sljedećom velikom 'uspješnom pričom' u svijetu". Bijela kuća tvrdi da njezina inicijativa nipošto nije - zakašnjeli - odgovor na "Kinafriku". No sve u američkim izjavama upućuje da je munjevita kineska ofenziva na taj kontinent u proteklom desetljeću u svim glavama. Na ovaj summit nisu pozvani čelnici tek četiriju afričkih zemalja koji su ocijenjeni nepoželjnima: Srednjoafričke Republike, Eritreje, Sudana i Zimbabvea. Pozivnicu su ipak dobili nedodirljivi predsjednici Ekvatorske Gvineje (Teodoro Obiang Nguema), Kameruna (Paul Biya) i Angole (Eduardo dos Santos).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tema summita koje su veoma važne za američkog predsjednika bit će sigurnost, napose "jačanje afričkih snaga za očuvanje mira i rješavanje sukoba". No sanitarna kriza uzrokovana virusom ebole koji je odnio više od 700 života u zapadnoj Africi, mogla bi izbiti u prvi plan. Zbog epidemije ebole, najveće u zadnjih gotovo 40 godina, predsjednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma i njegova liberijska kolegica Ellen Johnson Sirleaf otkazali su dolazak u Washington.

Upada u oči i nedolazak novog egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al Sissija koji je odbio poziv. Bijela kuća organizira u utorak navečer gala večeru za sve sudionike summita. Analitičari misle da je Obama, kojemu je majka Amerikanka, a otac Kenijac, htio organiziranjem ovog susreta na vrhu "izmijeniti predodžbu" o tom kontinentu u kojemu je šest od deset zemalja u svijetu s najsnažnijim gospodarskim rastom, ali se još najčešće povezuje sa "sukobima, bolestima i siromaštvom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara