Prvi službeni posjet: Milanović u četvrtak s Hollandeom i Ayraultom u Parizu

P

PREMIJER Zoran Milanović sastat će se u četvrtak prigodom prvog službenog posjeta Parizu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i premijerom Jean-Marcom Ayraultom, najavljeno je iz hrvatskih i francuskih izvora.

Glavne teme Milanovićevog susreta s francuskim šefom države bit će ekonomske, a uz to će predsjednika Hollandea zanimati i hrvatsko stajalište vezano uz daljnje širenje EU-a, rekao je za Hinu pred susret u Parizu francuski diplomatski izvor.

Predsjednika Hollandea će zanimati "hrvatsko stajalište i analiza daljnjeg proširenja Europske unije", jer "čitavu regiju jugoistoka Europe smatra vrlo važnom", dodao je. Uz to, dvojica će čelnika razgovarati i o međunarodnim pitanjima, posebice o Siriji.

Francuska je uz bok Sjedinjenim Državama zagovarala zračne udare na Siriju, nakon što je otkriveno da je u napadu 21. kolovoza u predgrađu Damaska korišteno kemijsko oružje. "Vojna prijetnja dovela je do toga da (predsjednik) Bašar al-Asad prizna da ima kemijsko oružje i da dopusti inspektorima dolazak", pojasnio je diplomat francusko stajalište.

Bilateralni odnosi u kojima, po riječima diplomata, između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, također će biti jedna od tema susreta.

Hollande nije službeno bio u Hrvatskoj, a u regiji je boravio u srpnju kada je kao gost pozvan na Brdo kod Kranja na sastanak na vrhu predsjednika zemalja jugoistočne Europe na kojem je sudjelovao i predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Josipović dva je puta službeno posjetio Pariz, u okviru prošlogodišnjeg Festivala Hrvatske u Francuskoj, "Croatie la voici" te ove godine kada je povodom francuskog nacionalnog praznika 14. srpnja nazočio svečanom vojnom mimohodu na Elizejskim poljanama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara