Prvi unutarstranački izbori u ORaH-u: Holy tijekom ljeta izbrisala 1800 članova

Foto: FaH

PREDSJEDNICA ORaH-a Mirela Holy najavila je da će ORaH prve unutrastranačke izbore održati iduće nedjelje, 26. listopada, elektroničkim glasovanjem ili dopisnim putem, a rezultati će biti poznati u srijedu, 29. listopada.

"Glasovat će se 'iz fotelja' od 7 ujutro do 19 sati navečer. Neće biti niti nikakvih dočeka rezultata, to kod nas teče na potpuno drugačiji način", rekla je Holy Hini.

Izbori će se provoditi po načelu jedan član - jedan glas, temeljem revidiranog popisa članova koji sadrži oko 2000 imena. U ORaH-u su 15. srpnja zaključali registar članova i oni koji su u tom trenutku bili učlanjeni imaju se pravo kandidirati i birati na izborima.

"Na prvim unutarstranačkim izborima birat ćemo središnja tijela stranke, te vodstva regionalnih i nekih gradskih organizacija, a nakon što izborna komisija završi svoj posao o rezultatima ćemo izvijestiti na konferenciji za novinare", najavila je Holy.

Za razliku od drugih stranaka, članovi ORaH-a moraju voditi dnevnik aktivnosti, koji razmatra stranačka kadrovska komisija, a za funkcije na razini središnjice provodi se psihološko testiranje kandidata.

ORaH kontinuirano provodi reviziju članstva, pa je tijekom ljeta iz registra izbrisano oko 1.800 članova koji se nisu pridržavali svojih obveza, jer npr. nisu platili članarinu u roku šest mjeseci.

Holy kaže da je ORaH socijalno osjetljiva stranka pa članovi koji se nalaze u težoj materijalnoj situaciji ne moraju plaćati članarinu, ali moraju tražiti da ih voditelj registra oslobodi te obveze.

Sva grupna tijela u ORaH-u, poput Predsjedništva ili Glavnog, Regionalnih i Gradskih foruma, biraju se po ključu paritetne demokracije, što znači da moraju imati jednaki broj muških i ženskih članova, a od toga ključa su izuzete jedino čelne funkcije stranačkih tijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara