Prvih sedam mjeseci Sabora ove godine: Kritike zbog dugih pauza i praznih klupa nisu pale na plodno tlo

Prvih sedam mjeseci Sabora ove godine: Kritike zbog dugih pauza i praznih klupa nisu pale na plodno tlo

Foto: Hina

PRED saborskim zastupnicima još je jedan poduži godišnji odmor koji im je zajamčen Ustavom. Ljeto je pravo vrijeme da se podsjetimo o čemu i kako se raspravljalo.

U sedam mjeseci zastupnici su raspravili brojne zakone i izvješća, no na žalost kritike medija zbog uzimanja velikih pauza, spajanja vikenda te poluprazne Sabornice još uvijek nisu pale na plodno tlo.

Izmjene Ustava još nisu dogovorene, ali zato je bilo optužbi, napada pa čak i seksizma. Aktualna prijepodneva već su postala poznata po oštrim odgovorima premijera Milanovića na oporbena pitanja pa su mu ih HDZ-ovci u jednom trenutku iz protesta prestali i postavljati.

No rešetali su ga zastupnici drugih stranaka.

"Ovo su fraze koje se ponavljaju svaki dan"

Tako Laburist Mladen Novak nije bio zadovoljan odgovorom na pitanje o propadanju tvrtki.

"Odgovor koji ste vi dali, bez uvrede, ne zadovoljava ni mene, ni zastupnike, ni građane. Možda bi odgovor bio smisleniji da sam vam postavio pitanje koji je stav osobno Vas i Vaše Vlade po pitanju razvoda Nives Celzijus i Dine Drpića. Ovo su fraze koje se ponavljaju svaki dan, to nije konkretan odgovor", kazao je Novak.

Oporba se i dalje buni jer se puno zakona donosi po hitnom postupku. No, s druge strane institut replike i odgovora na nju koristio im je da bi rasprava oko nekih zakona trajala do kasno u noć.

Dva čitanja Zakona o radu prošla su proceduru uz velike prepirke, a rasprave su korištene i dnevnopolitičke svrhe.

"Imate li podršku premijera?"

Donesen je rebalans proračuna, gdje je oporba koristila priliku da napadne tada aktualnog ministra Slavka Linića. HDZ-ov Josip Borić provocirao je Linića zbog lošeg odnosa s premijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dok se premijer u Australiji i Novom Zelandu divi kengurima i Maorima, vi nemate dovoljno njegove podrške ni za jednu mjeru, a građani su taoci takvog odnosa. Imate li podršku premijera?", upitao je Borić.

"Sve ove priče oko mog odnosa i premijera mogu prihvatiti od strane medija, ali da je to zabavno za vas... Ostavljam da se zabavljate", replicirao je Linić. Linić i njegova nekoć suradnica, a kasnije zakleta neprijateljica Nada Čavlović Smiljanec na kraju su iz izvršne vlasti ponovno završili u Saboru pa ispada da je Borić bio u pravu.

U Saboru su se došli predstaviti i novi ministri Mornar i Varga, koji je briljirao sa svojom izjavom o brijanju međunožja, pa onda da se osjeća kao riba na gradelama te na kraju s priznanjem da ne poznaje hrvatski jezik baš najbolje.

"Ispričavam se Hrvatski mi nije materinji jezik, odrastao sam u Kanadi pa tu i tam' ću izreći koju gramatičku grešku."

"Da li su te žene začele po duhu svetom, imaju valjda one i oca"

 A HDZ-ov Dujomir Marasović zbog nepromišljene izjave navukao je na sebe bijes zastupnica...

"Politika je težak rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu kući biti jer ne mogu s djecom biti, jer moraju obitelj zapostaviti", rekao je Marasović.

"Da li su te žene začele po duhu svetom, imaju valjda one i oca", odgovorila je laburistica Tireli. No zastupnici su u jednom bili složni, svi osim SDP-a usprotivili su se apsolutnoj zabrani pijenja na radnom mjestu, a usput zbijali šale na račun vladajućih...

"Netko može doći blago našmrkan na posao. Po čemu je njegova varijanta prihvatljivija od onoga tko će popiti čašu crnog vina poslije ručka", upitao je SDSS-ovac Mile Horvat.

"Predsjednik Vlade pije svaki dan na radnom mjestu, mora nije mu lako", nadovezao se HDZ-ovac Goran Marić.

"Mislim da moraju piti građani kako bi podijeli Zorana Milanovića i ovu vlast", poentirao je Laburist Vukšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara