Puhovski: Glupo je da nas Vlada uvjerava kako Milanović neće putovati u prvom razredu

Foto: Hina

PREMIJER Zoran Milanović otputovao je u posjet Australiji i Novom Zelandu. Iako on u poduljem, dalekom putovanju ne vidi ništa sporno, jer rebalans će u Saboru braniti ministar financija, zbog izbivanja u jeku krize našao se na meti brojnih kritika.

Mimoišao ga je, pak, zahtjev da se Vlada izjasni o potpisima skupljenim za referendum o ćirilici, a koji je danas stigao.

"To nije nikakav ugodan put, niti nema takvih u ovom poslu. Bit će jako intenzivno. Volio bih da mogu otići kao turist, ali to mi očito nije suđeno. Nakon 23 godine da nitko nije bio u Australiji, osim jednom predsjednika Tuđmana, to je po meni, neozbiljno", obrazložio je sredinom tjedna premijer svoju 12-dnevnu turneju tijekom koje će na poziv i trošak novozelandske Vlade službeno posjetiti tu zemlju, a nakon Australije u koju stiže na trošak poreznih obveznika.

Koliki točno, iz Vlade nisu otkrili, već tek poručili da premijer nikada ne putuje u luksuznom aranžmanu. U trenutku općenito teške ekonomske situacije u kojoj u Sabor stiže deficitom opterećeni rebalans, za analitičara Žarka Puhovskog dileme nema.

"Put je neprimjeren, besmislen, a dodatno je glupo, doslovce, što nas Vlada uvjerava kako premijer neće putovati u prvom razredu. Meni se čini da premijer kad službeno putuje onda treba prvim razredom, ali da ne treba putovati u Australiju. Dakle, imamo dvije greške zaredom", mišljenja je Puhovski.

Postavlja se i pitanje koju će korist turneja donijeti Hrvatskoj, jer u delegaciji nema nijednog gospodarstvenika ni njihova ministra, a dvojbeno je i je li vanjskopolitičkog ili stranačkog karaktera.

Dio dijaspore najavio prosvjede zbog dolaska Milanovića

Naime, itinerer po kojem Milanović nakon Sydneya ide u Canberru i Melbourne, a zatim Wellington i Auckland, jedini državnički susret je onaj s novozelandskim kolegom Johnom Keyom. Službenog poziva od australskog premijera Tonya Abbotta nije bilo, no s njim će se Milanović ipak susresti u srijedu.

Ostatak programa uključuje po desetak službenih sastanaka te jednako toliko susreta s hrvatskom dijasporom. Dio nje u Australiji Milanoviću je poručio da nije dobrodošao te najavio prosvjede zbog, kako tvrde, vođenja antihrvatske politike. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić to je ovako komentirala.

"Oduvijek znamo da u nekim dijelovima svijeta postoji ekstremistička emigracija, da su viđeni prostori u kojima postoji slika kvislinškog vođe Ante Pavelića. To je naprosto stvar života, činjenica je da takve organizacije postoje", rekla je Pusić i dodala:

"Što se tiče Hrvatske, ona ima svoje izabrane institucije i predstavnike. Oni ju predstavljaju i zastupaju bilo gdje na svijetu i naravno, ne mogu se posebno obazirati na politički ekstremizam gdje god se on pojavljivao", zaključila je prva potpredsjednica Vlade.

A dok međunarodna zajednica ovih dana traži rješenje za ekstremno stanje u Ukrajini, koje bi u najgorem slučaju moglo utjecati i na hrvatsku turističku sezonu, profesor Puhovski smatra da se općenito, premijer trebao ugledati u svoje europske kolege.

"U zadnjih 50 godina, otkad se preko oceana više ne putuje brodovima, nisam čuo da je neki premijer izbivao s posla, a da nije na godišnjem odmoru, duže od pet, šest dana. To naprosto ne postoji", jasan je Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara