Puhovski: Josipović bi mogao pokupiti one koji su i protiv vlade i protiv HDZ-a

Puhovski: Josipović bi mogao pokupiti one koji su i protiv vlade i protiv HDZ-a

Foto: Hina

ZA NEŠTO više od mjesec dana u moru hrvatskih političkih stranaka osvanut će još jedna - ona Ive Josipovića. Ne zna joj se još ime, imena onih koji će mu se pridružiti zasad se drže u tajnosti, a glavni program bit će provođenje reformi. Pitali smo analitičare kolike su šanse nove stranke na izborima.

U izbornoj smo godini, ali još ne znamo kad ćemo na birališta. Spominju se i listopad i studeni, pa i razni datumi sve do veljače iduće godine. No, kako god bilo, izbori su pred vratima. Bivši predsjednik Ivo Josipović za sredinu svibnja najavio je osnivanje nove stranke. Hoće li imati dovoljno vremena složiti infrastrukturu do izbora ma kad oni bili? Ako budu poslije nove godine ima dosta vremena, a i inače ima dosta vremena ako bude imao koalicijske saveznike, procjenjuje profesor Žarko Puhovski.

Puhovski: Mogao bi pokupiti one koji su i protiv vlade i protiv HDZ-a

"To znači da bi prave šanse imao ako bi se ponovio model iz 2000. na lijevo-središnjoj centralnoj strani. To znači dvije koalicije, jedna velika, jedna mala protiv HDZ-a. Tada bi Josipović sa svojom malom koalicijom mogao pokupiti one koji su i protiv vlade i protiv HDZ-a. To bi mu bila šansa", kazao je Puhovski. 

Da nije zakasnio smatra i politički analitičar Damir Jugo.

"Glavni problem će mu, navodi, biti nedostatak infrastrukture jer parlamentarni izbori i predsjednički nisu isto i ne može baš računati na kredit od milijun glasova koje je skupa sa SDP-om, HNS-om i ostalima osvojio na izborima za Pantovčak."

Puhovski smatra da bi Josipoviću bilo mudro s partnerima izići na izbore samo u nekim izbornim jedinicama, primjerice s Linićem u Istri ili Čačićem na sjeverozapadu. Analitičari se ne slažu u procjeni hoće li eventualni izborni fijasko biti Josipovićev politički kraj.

"Stvari idu gore dolje, čak se i Pašalić vraća u politiku"

"Vrlo vjerojatno da. On se ohrabrio ući u ovu izbornu utrku na temelju svoje sadašnje popularnosti, međutim to je greška s obzirom na to da je popularnost predsjednika u Hrvatskoj vezana uz funkciju predsjednika", kazao je Jugo.

"Ne mora to značiti njegov kraj", objašnjava Puhovski i prisjeća se uspona i padova Milana Bandića ili francuskog predsjednika Mitteranda koji je četiri puta gubio, pa pobijedio.

"Stvari idu gore dolje, čak se i Pašalić vraća u politiku. Važi pravilo nikad ne reci nikad. Bit će jako oštećen kao što je i sada oštećen činjenicom da je izgubio predsjedničke izbore, ali on je još jedna politička činjenica", izjavio je Puhovski.

Bez obzira na rezultat na izborima, Puhovski zaključuje da se Josipovića, kao bivšeg predsjednika, još dosta dugo ni simbolički ni politički ne može pokopati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara