Pun spremnik goriva jefitniji za 40 do 50 kuna nego u travnju, no još uvijek nije na razini prije mahnitog rasta cijena

Pun spremnik goriva jefitniji za 40 do 50 kuna nego u travnju, no još uvijek nije na razini prije mahnitog rasta cijena

Foto:Arhiva

OD POČETKA travnja pa do danas cijene goriva znatno su manje, no cijene goriva još uvijek nisu došle na razinu kada je i započeo špekulativni rast goriva na svjetskom tržištu.

Naime, početkom travnja Eurosuper 95 stajao je 11.14 kuna, dok će od sutra stajati 10,32 kuna. U razmaku od svega dva mjeseca prosječni pun spremnik automobila stoji nas čak 40 kuna manje. Znatno su manje i ostale cijene goriva pa je tako početkom travnja Eurosuper BS 98 stajao 11.62 kuna, a od ponoći kada bude na snazi novi cjenik, gorivo će biti na razini 10,64 kuna. Na primjeru punog spremnika ušteda je još i veća jer iznosi i do 50 kuna manje. 

Prije godinu dana plaćali smo 27 do 37 kuna jefitniji spremnik goriva

Eurodizel iznosio je prije dva mjeseca 10.19 kuna dok će od sutra stajati 9,61 kuna. No dizelska goriva počela su svoj pad u cijenama još i prije travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, kada se usporedi cijena goriva s istim razdobljem prošle godine razvidno je kako se cijene goriva još nisu spustile na razinu koju su imale prije ove zime kada je zabilježen mahniti rast. Naime, u lipnju prošle godine Eurosuper BS 95 stajao nas je 9.60 kuna, Eurosuper 98 stajao je 9.90 kuna što je na punom spremniku razlika od 37 kuna. 

Eurodizel je prošle godine bio na razini od 9.07 kuna ili 27 kuna jeftiniji kada bi se napunio pun spremnik.

Špekulacije koje se nisu ostvarile

Valja naglasiti kako je prije sedam mjeseca započeo trend naglog rasta cijena goriva i to zbog najava "geopolitičkih" problema koji se potom nisu ostvarili. Cijene nafte su počele rasti kada su SAD i Europa počeli "stiskati" Iran zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa, a počelo se šuškati i o nemirima na Bliskom istoku. Umjetno se "napumpala" potražnja na svjetskom tržištu nafte pa su i cijene išle gore. 

Podsjetimo kako se u Hrvatskoj cijene benzina formiraju na temelju cijena na mediteranskom tržištu i tečaja dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara