Pupovac: Presude za ratne zločine dokazuju da hrvatski sudovi nisu ni profesionalni ni nepristrani

Pupovac: Presude za ratne zločine dokazuju da hrvatski sudovi nisu ni profesionalni ni nepristrani

Foto: Marko Todorov/Cropix

SABOR sjednicu nastavlja raspravom o Prijedlogu strategije razvoja pravosuđa za razdoblje od 2013. do 2018. godine. Riječ je o strategiji napravljenoj nakon zatvaranja pregovora s Europskom unijom u koju su unesene preuzete obveze i nova zakonodavna rješenja usvojena tijekom 2012.godine.

Predstavljajući zakon ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je da je u strategiji prvi put dugoročno planiranje ljudskih potencijala za suce i državne odvjetnike do 2025.

"Točno smo nabrojili kada tko odlazi, kada tko ne odlazi u mirovinu, kolike su potrebe i to nam je osnovni alat da možemo dalje upravljati s onim što će se događati kadrovski u pravosuđu" objasnio je ministar, a strategiju podržava i Branko Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je okvir, to su alati koji hrvatskom pravosuđu trebaju pomoći da izađe iz gliba. No, jedno su napisani zakoni koji su daleko bolji od prakse, a drugo je sama praksa. Treba stvoriti preduvjete za neovisnost, nepristranost, profesionalizam i profesionalizam u pravosuđu. Treba skratiti sudske postupke, treba smanjiti broj neriješenih predmeta, odnosno treba ostvariti preduvjete za učinkovito pravosuđe. Radni sporovi traju i po trećinu prosječnog radnog vijeka hrvatskog radnika", tvrdi Vukšić.

"U Hrvatskoj je građanima drugoga reda, a to su svi oni koji nemaju veza, novca ili utjecaja, pravda teško dostupna", dodaje Vukšić.

Tijekom rasprave o Strategiji razvoja pravosuđa od 2013. do 2018. godine SDSS-ov Milorad Pupovac zamjerio je što se u strategiji navodi da je u suđenjima za ratne zločine postignut napredak pa se ona provode nepristrano i stručno, neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja.

"Nekoliko posljednjih presuda u suđenjima za ratne zločine pred našim sudovima nažalost ne govori u prilog ovakvoj tvrdnji, ni presuda u slučaju Koranskoga mosta, ni presuda u slučaju Kerestinca. Nažalost, i površan nadzor može upozoriti i površna analiza nekoga tko je upućeniji u to može pokazati da nije riječ ni o profesionalnosti ni o nepristranosti. I iz tog razloga bi možda bilo bolje da se nađe neka druga formulacija za ovo", prigovorio je Pupovac govoreći o izmjenama zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara