Pupovac: U Hrvatskoj postoji tendencija vraćanja u ratne devedesete

Pupovac: U Hrvatskoj postoji tendencija vraćanja u ratne devedesete

Foto: Hina

SABORSKI zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote da je zabrinut postojanjem tendencija koje Hrvatsku vraćaju u ratne 90-te i poticanjem neprijateljstva prema manjinama te liberalnim i socijalnim strankama.

Takvo se ozračje, ustvrdio je Pupovac, vidjelo prilikom reakcije HDZ-ovih zastupnika kada ga je u Saboru verbalno napao zastupnik HDSSB-a Dinko Burić te na inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

"Dok su druge stranke osudile napade na moju stranku i mene osobno, HDZ nije nego se njegov zastupnički klub prijavio za raspravu o nekoj sporednoj ekonomskoj temi", kazao je Pupovac, dodavši da ga to brine jer HDZ kao opozicijska stranka želi doći na vlast, a povezuje se s desničarskim strankama i udrugama.

"Postoji tendencija vraćanja u ratne devedesete"

Protiv onih koji potiču na mržnju i nasilje trebalo bi pokretati postupak po službenoj dužnosti, dok u Hrvatskoj "stranke i mediji još uvijek dopuštaju takvo djelovanje", kazao je Pupovac.

"Slažem se s ocjenom bivšeg predsjednika Ive Josipovića da postoji tendencija vraćanja u ratne devedesete, a glasove pristaša takve politike moglo se čuti i prilikom inauguracije nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović", kazao je Pupovac.

"Bilo bi opasno ako isključivost desnih stranaka i desnih nepolitičkih krugova bude jačala, ako se ne očuvaju one vrijednosti koje je Hrvatska postigla od 2000. do 2013, dakle do ulaska u EU. To bi bilo opasno prvenstveno za Hrvatsku", upozorio je Pupovac u razgovoru za vodeći slovenski dnevnik.

Dodao je da od nove predsjednice očekuje da digne svoj glas protiv takvih pojava te da bi se morala jednako odnositi prema svim strankama i etničkim zajednicama.

"Od nje očekujem da će voditi politiku suradnje sa susjednim državama, u korist zajedničke europske perspektive, a to je ono što je Hrvatskoj uz ekonomsku obnovu najpotrebnije", kazao je lider SDSS-a.

"Što se tiče Jugoslavije, mogu reći da je to bila dobra država"

Pupovac je pojasnio i svoje djelovanje pred raspad nekadašnje Jugoslavije, kad je bio aktivan u Udruženju za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI), skupini intelektualaca iz više tadašnjih republika, rekavši kako mu se iz sadašnje perspektive čini da je "na žalost" bivša država bila bolja od onih koje su nastale nakon njena raspada.

"Što se tiče Jugoslavije, mogu reći da je to bila dobra država. Uz sva svoja ograničenja bila je na žalost bolja od većine država koje su nastale nakon njena raspada. Bojim se da će tako biti još dugo", kazao je Pupovac, pojašnjavajući da su neki intelektualci u tadašnjem UJDI-u predviđali da će zbog "nacionalističkih politika" doći do krvavog rata.

Te su nas politike napravile manje ravnopravnima i manje razvijenima nego što je to bilo potrebno, rekao je Pupovac.

"Nama tada nije bila važna Jugoslavija kao Jugoslavija, a niti inače ne trebala biti važna država (sama po sebi). Željeli smo politički okvir u kojemu se sloboda neće promijeniti u neslobodu još prije nego što slobodu počnemo slaviti", zaključio je u razgovoru za "Delo" Milorad Pupovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara