Pupovac protiv Josipovića: Zakon o pravima nacionalnih manjina ne može se mijenjati

Pupovac protiv Josipovića: Zakon o pravima nacionalnih manjina ne može se mijenjati

Foto: Damjan Tadić / Cropix

POTPREDSJEDNIK SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je u razgovoru za Media servis izjavu predsjednika Ive Josipovića, koji je u Münchenu rekao da, ako se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne želi poštovati, onda ga se mora mijenjati.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne može se mijenjati jer je sastavni dio hrvatskih međunarodnih obveza, istaknuo je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Koji je Republika Hrvatska preuzela onog momenta kada je pristupila međunarodnim organizacijama i prihvatila ih kao sastavni dio svojeg zakonodavstva. Prema tome, Republika Hrvatska kao članica tih međunarodnih organizacija ne može mijenjati te zakone, može samo reći da ih ne želi provoditi, a to onda naravno ima drugačije konzekvence", istaknuo je Pupovac.

Na izjavu predsjednika Josipovića za Media servis kako bi trebalo razmisliti o dinamici uvođenja ćirilice u Vukovaru, Pupovac kaže kako je upravo to i na djelu u drugim sredinama gdje se dvojezičnost uvodi postepeno.

Za sada je, kaže Pupovac, u jednom dijelu općina došlo do toga da se postavljaju ploče s dvojezičnim natpisima, drugi korak nije napravljen.

"Ovo što se događa, ova kampanja koja je povedena protiv ćirilićnog pisma u Hrvatskoj nije dobra pretpostavka za nastavak toga i u drugim sredinama i za početak toga u Vukovaru. I u tom smislu nije sporna postepenost, sporna je namjera da se to onemogući", zaključuje Pupovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara