Pusić: Iznenadila me reakcija Rusije, ne podržavamo naše državljane koji se bore u Ukrajini

Pusić: Iznenadila me reakcija Rusije, ne podržavamo naše državljane koji se bore u Ukrajini

Foto: Hina

HRVATSKA ni na koji način ne podržava odlazak svojih građana na ratovanje u Ukrajinu, rekla je u petak u Saboru potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i dodala da je iznenađuje oštra jučerašnja reakcija ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatska ni na koji način ne podržava to što se neki hrvatski državljani bore u Ukrajini i radi na tome da se taj mali broj ljudi vrati kući, rekla je Pusić.

Reakcija ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje je izrazilo zabrinutost i šokiranost činjenicom da se hrvatski dragovoljci bore na ukrajinskoj strani te je pozvalo hrvatske vlasti da "spriječe takvu izopačenu praksu", ministricu Pusić je iznenadilo "s obzirom da se u hrvatskom slučaju radi o vrlo malom broju ljudi".

"Smatramo da se svi strani borci koji su na teritoriju druge zemlje trebaju vratiti i ne trebaju biti na teritoriju druge zemlje. U našem slučaju se radi valjda o najmanjem broju uopće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jučerašnjem odgovoru MVEP-a na rusku prozivku, navodi se da ih hrvatskih boraca u Ukrajini ima osam.

Upitana može li se spriječiti njihov odlazak, ministrica je odgovorila da ne može, ali da se s njima može razgovarati i objasniti im o čemu se radi te pratiti tu situaciju i imati je pod kontrolom.

Pusić je potvrdila da na inauguracije Kolinde Grabar Kitarović u nedjelju dolaze ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin.

"Jako mi je drago, dobrodošli su...", kazala je ona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara