Pusić o ratifikaciji: Premijeri Milanović i Janša moraju finalizirati dogovor, proces će teći brzo

Pusić o ratifikaciji: Premijeri Milanović i Janša moraju finalizirati dogovor, proces će teći brzo

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavila je Centar izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i odgovarala na brojna druga pitanja. Na ono o vremenu održavanja izbora za Europski parlament Pusić je rekla kako će točnu odluku donijeti predsjednik Republike. "Po svim razgovorima i konzultacijama koje su vođene, najveća je vjerojatnost da će se ti izbori održati u travnju", rekla je Pusić. Podsjeća da su to prvi izbori za Europarlament u Hrvatskoj i da su zato važni i ne bi smjeli biti stavljeni "pod tepih".

Što se tiče previranja na slovenskoj političkoj sceni i neizvjesnoj sudbini premijera Janše, Pusić je rekla da dosadašnje promjene u Sloveniji nisu utjecale na razgovore i da dogovori neometano traju i dalje. "Naša je pozicija da se dogovaramo o modelu rješenja. Premijeri Milanović-Janša finaliziraju dogovor i s njim idu u javnost i takav je dogovor temelj za početak ratifikacije u slovenskom parlamentu.", kaže ministrica koja vjeruje da će nakon početka ratifikacije cijeli proces teći vrlo brzo.

Pusić je odgovarala i na pitanja o stanju u koaliciji nakon HNS-ovog protivljenja ograničavanju minusa što je najavio ministar financija Slavko Linić. Kaže kako ne zna zašto je Linić s time izašao u javnost kada se nije raspravljalo na Vladi. Zanijekala je da među ministrima postoji sukob. "Ja bih znala. Nema nikakvog sukoba među ministrima. Rijetko koja (koalicija) funkcionira na ovaj kvalitetan način što se tiče koalicijskih odnosa. Postoji zdrava pamet, postoji mogućnost da se promisli da se razgovara o stvarima i argumentira", rekla je Pusić i ponovila da je u slučaju Linićeva prijedloga stav HNS-a da: "Država ne smije građane tretirati kao malodobnike". Rekla je kako u slučaju ministra Linića nema govora o sukobu.

"Recimo, bez tog istog ministra Linića, mi ne bi imali dovršene granične prijelaze na vrijeme, do čega je meni vrlo stalo jer je to sastavni dio uvjeta za punopravno članstvo prvog sedmog i tu ga čuvam kao malo vode na dlanu. Hvala bogu da je to preuzeo i napravio, a oko drugih stvari ako budemo imali različita mišljenja ćemo raspravljati" , zaključila je ministrica.

"Mislimo se kandidirati za pojedine projekte i novac iz europskih fondova i za bilateralnu suradnju s nekim državama članicama, koje su zainteresirane za ovu vrstu projekata"

U Centru izvrsnosti su na jednom mjestu sakupljena hrvatska iskustva u pregovorima o pridruživanju Europskoj uniji stavljena na raspolaganje svima, koji ih trebaju. Centar je počeo s radom prošle godine, a u ministarstvu su odlučili predstaviti prva postignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je kako je u procesu pregovora Hrvatska kreirala važan i zanimljiv intelektualni proizvod. Druga pretpostavka također je važna, napominje Pusić. "U direktnom i vitalnom interesu Hrvatske je da zemlje u neposrednom okruženju napreduju prema članstvu u EU, odnosno da budu u mogućnosti taj put iskoristiti na način koji smo to mi napravili. Za izgradnju stabiliziranje i jačanje vlastitih institucija i države".

Centar izvrsnosti je jedinstvena baza znanja i iskustva. Ministrica Pusić naglasila je da su brojni stručnjaci u 35 područja u pregovorima stekli iskustvo kako se prilagoditi europskim pravilima već i o osobitostima jugoistočne Europe, uključujući postkonfliktna iskustva. Zemlje poput Crne gore, Srbije i Moldavije već su posegnule za nekim hrvatskim iskustvima bilo euroatlantskim ili samo europskim rekla je ministrica.

"Zbog toga smo okupivši te ljude formirali Centar izvrsnosti, odnosno jednu jezgru koja je u stanju pružiti, znanje, konzultantske usluge, konkretne upute i koristiti dokumente, koji su na hrvatskom jeziku kojega u grubo razumije 20 milijuna ljudi u regiji".

Kaže kako su prvi učinci i vidljivi u regiji i to na uspostavi konstantne komunikacije. Dok se misli da su odnosi na višoj razini zahladnjeli, na nižim razinama se dobro surađuje i razmjenjuju iskustva rekla je Pusić, i otkrila oblike financiranja. "Mislimo se kandidirati za pojedine projekte i novac iz europskih fondova i za bilateralnu suradnju s nekim državama članicama, koje su zainteresirane za ovu vrstu projekata. Mi to u ovom trenutku financiramo iz hrvatskog proračuna u okviru razvojne pomoći."

Pusić je rekla da je Centar hrvatska inicijativa, ali da se veseli suradnji s Europskom Komisijom. Dosege projekta najbolje ilustrira zanimanje iz Tunisa za hrvatska iskustva u izgradnji institucija i države u postkonfliktnom razdoblju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara