Pusić s ministrima u Bruxellesu: Ne očekujem probleme s Grabar-Kitarović oko veleposlanika

Pusić s ministrima u Bruxellesu: Ne očekujem probleme s Grabar-Kitarović oko veleposlanika

Ilustracija: Hina

EUROPSKI ministri vanjskih poslova sastaju se u Bruxellesu, a razgovarat će o terorističkim prijetnjama Europi u svjetlu posljednjih napada.

Posljednji teroristički napadi u Francuskoj i uhićenja navodnih islamista koja su uslijedila- bit će tema ministarskog sastanka kojem će prisustvovati i hrvatska ministrica Vesna Pusić. Sastanak neće donijeti nikakve konkretne mjere, ali će biti priprema za poseban summit idućeg mjeseca koji će biti posvećen terorizmu, javlja agencija France press.

Osim toga, razgovori će se fokusirati i na odnose EU s Rusijom te kako se nositi s ruskim akcijama u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova EU: Više suradnje u borbi s terorizmom

Visoka europska povjerenica za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je na širi zavez s muslimanskim zemljama u borbi s terorizmom.

Europska šefica diplomacije na sastanku u Bruxellesu rekla je da, osim suradnje s muslimanskim zemljama, bolja razmjena informacija mora biti i između članica Unije, kada je borba protiv terorizma u pitanju.

Na briselskom sastanku je i glavni tajnik Arapske lige Nabil al-Arabi s kojim ćese razgovarati o većoj suradnji u borbi protiv terorizma. Ministri su napomenuli kako su upravo muslimanske zemlje najviše na udaru brojnih radikalnih skupina. Mogherini je naglasila da u Bruxellesu neće biti razgovora o sankcijama protiv Rusije, već će se pozvati na poštivanje dogovora iz Minska.

"Raspravljat ćemo kako se drugi instrumenti osim sankcija mogu koristiti na učinkovitiji način."

Inače oko Donjecka su ovih dana ponovno eskalirali sukobi, a vijesti govore kako žestoke bitke za zračnu luku i dalje traju.

Pusić ne očekuje probleme s Grabar-Kitarović oko veleposlanika

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u Bruxellesu da ne očekuje probleme s novoizabranom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u vezi s imenovanjima veleposlanika, koji su dogovoreni s predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Ne očekujem", kratko je odgovorila ministrica Pusić na novinarsko pitanje očekuje li probleme oko imenovanja veleposlanika s novoizabranom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Prema hrvatskim medijima, predsjednik Josipović ne želi u zadnjim danima svoga mandata potpisati imenovanja veloposlanika o kojima je postigao suglasnost s vladom jer to smatra nekorektnim, tako da to očekuje novoizabranu predsjednicu koja mandat preuzima 19. veljače.

Pusić: Promjena sankcijskog režima ovisit će o ruskom ponašanju u Ukrajini

Promjena sankcijskog režima koji je EU nametnula Rusiji ovisit će o ponašanju Rusije u Ukrajini i provedbi sporazuma iz Minska, izjavila je također Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čvrsti je stav da pokretanje strateške rasprave ne znači i promjenu stajališta prema Rusiji i da će ta promjena neposredno ovisiti o promjeni ruske pozicije i ponašanja u Ukrajini. U ovom trenutku nije na dnevnom redu nikakva promjena sankcijskog režima", rekla je ministrica Pusić po završetku ministarskog sastanka na kojem su odnosi s Rusijom i borba protiv terorizma bile glavne teme.

Ministrica Pusić je dodala da EU i dalje ostaje pri stajalištu o nepriznavanju ruske aneksije Krima i da inzistira na provedbi sporazuma iz Minska o uspostavi mira u Ukrajini jer bez toga nema promjena u sankcijskom režimu.

Istodobno, EU nastavalja s Rusijom suradnju i dijalog o nekim globalnim temama, poput Sirije, Iraka, ISIL-a, terorizma.

"O tim pitanjima u kojima je do sada postojala suradnja, ona će svakako biti nastavljena, ali promjena sankcijskog režima ovisit će izravno o promjeni stanja u Ukrajini i smiravanju tamošnje situacije", rekla je.

Zemlje članice još su jednom iskazale svoju solidarnost s Francuskom nakon terorističkih napada u kojima je poginulo 17 ljudi.

"Otvorena je široka rasprava o tome kako se suprotstaviti terorizmu u Europi i u tom kontekstu kako se suprotstaviti možda najvećoj i najpodmuklijoj opasnosti terorizma, a to je da zbog terorizma zemlje članice počnu reducirati građanska prava i slobode, koje su u temeljima europskih vrijednosti", rekla je ministrica Pusić.

"O tome i o opasnosti od antiislamizma u Europi razgovoralo se s glavnim tajnikom Arapske lige. Razgovaralo se o mogućnosti da neki muslimanski i arapski lideri preuzmu vodeću ulogu u borbi protiv terorizma, koji se skriva iza islama", rekla je Pusić, dodajući da je Hrvatska vrlo pozitivan primjer kada je riječ o odnosima s islamskom zajednicom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara