Pusić u službenom posjetu Kini, kompanije su zainteresirane za ulaganje u infrastrukturu u Hrvatskoj

Pusić u službenom posjetu Kini, kompanije su zainteresirane za ulaganje u infrastrukturu u Hrvatskoj

Foto: Hina

KINESKE su kompanije spremne investirati u infrastrukturu u Hrvatskoj, odnosno u luke Ploče, Rijeku i Vukovar, u željezničku prugu između Hrvatske i Mađarske, most na Pelješcu, kao i u hidroelektrane i termoelektrane, kazao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u razgovoru s potpredsjednicom vlade i šeficom hrvatske diplomacije Vesnom Pusić u utorak u Pekingu.

Wang je kazao da bi u razvoju ekonomskih odnosa trebalo iskorištavati pojedinačne prednosti, odnosno hrvatsku lokaciju i kineske investicije ili hrvatske turističke resurse s brojem kineskih turista. "Spremni smo i na konkretne rezultate, posebno stoga što je tržište Kine u porastu, a time i uvoz u Kinu, gdje vidim mogućnost plasmana kvalitetnih hrvatskih proizvoda" rekao je kineski ministar vanjskih poslova, naglasivši da visoko cijeni to što Hrvatska suradnju s Kinom drži prioritetom svoje vanjske politike.

Bez vize za kratkotrajni boravak

Kinezi planiraju Hrvatsku uključiti na listu zemalja čiji građani ne trebaju vizu za boravak do 72 h, što bi olakšalo komunikaciju, posebno gospodarstvenicima. Ministrica Pusić je rekla da će Hrvatska, s obzirom da u potpunosti provodi zajednički vizni režim EU, raditi na pojednostavljenju postupka dobivanja viza.

"Ovaj je posjet velika prilika s obzirom na brojna područja na kojima Hrvatska i Kina mogu intenzivirati svoje odnose" rekla je ministrica Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Gospodarska suradnja je važna, ali razvojem suradnje u kulturi i obrazovanju stvaraju se uvjeti za bolje razumijevanje, kao naravno i turizam, koji znači komunikaciju između građana", kazala je. Predložila je i da se odabere jedan konkretni hrvatsko-kineski projekt kojim bi se ujedno i identificirale prepreke i problemi u poslovanju, pronašli načini za njihovo prevladavanje kako bi budući projekti, ne samo u Hrvatskoj nego i u svim zemljama EU, bili jednostavniji za realizaciju.

Dvoje ministara složilo se kako će multilateralna platforma - suradnja Kine i EU, zasigurno dati impuls i bilateralnim kinesko-hrvatskim odnosima, kao i suradnja Kine i 16 država srednje i istočne Europe.

Preko Hrvatske u EU

Hrvatska je zbog svoje zemljopisne lokacije, ali i prometne infrastrukture, za Kinu vrlo dobra kao ulazak na tržište cijele EU, kaže se u priopćenju MVEP-a. Jedna od mogućnosti suradnje, kako u okviru bilateralnih odnosa, ali tako i ove suradnje između Kine i 16 europskih zemalja je i kroz znanstvene institucije, npr. Centra za napredne studije za jugoistočnu Europu u Rijeci ili Centra za jugoistočnu Europu kojeg u Dubrovniku otvara Svjetska banka.

Pusić i Wang razgovarali su također i o situaciji na području Bliskog istoka i sjeverne Afrike, posebno o Siriji i pritom se složili da je moguće jedino političko rješenje krize, a nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti smatraju važnim korakom u tom smjeru, kao i da u razgovore u okviru Ženeve II treba uključiti sve strane.

Ministrica Pusić u utorak je na pekinškom Institutu za međunarodne odnose održala predavanje na temu "Jugoistočna Europa - od sukoba do suradnje" u kojem je naglasila da je proces europskih integracija proces izgradnje institucija države, ali je u hrvatskom i regionalnom slučaju ujedno bio i proces normalizacije odnosa i izgradnje dobrosusjedskih odnosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara