Putin: Nema Hladnog rata ni obnove SSSR-a, a sankcije protiv Rusije prijete svjetskom gospodarstvu

Foto: Hina

RUSIJA ne želi obnoviti Sovjetski Savez, a sankcije protiv Rusije kontraproduktivne su i prijete svjetskom gospodarstvu, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin i poručio Ukrajini da će poštivati novu vlast, no ona plinski spor morati riješiti dijalogom, ne ultimatumima.

"Zapadne sankcije protiv Rusije zbog krize u Ukrajini kontraproduktivne su i protivne međunarodnom pravu", rekao je Putin.

"Sankcijama je nemoguće izolirati zemlju kao što je Rusija i gospodarske sankcije bit će negativne za sve, mogu europskim gospodarstvima, ruskom, ali i svjetskom gospodarstvu donijeti takve poremećaje da je jasno kako one ne pomažu nikome", rekao je.

Hladni rat sa Zapadom zbog Ukrajine nije izgledan, iako su odnosi Istoka i Zapada na najnižoj razini od kraja Drugog svjetskog rata, dvadeset godina od raspada Sovjetskog Saveza.

Odbacio je optužbe da Rusija stvaranjem trgovinskog bloka s Bjelorusijom i Kazahstanom želi obnoviti Sovjetski Savez. "Žele nam prilijepiti tu etiketu, da želimo sve staviti pod naš utjecaj. To je apsolutno krivo", rekao je Putin.

Rusija uzima u obzir interese drugih zemalja i ne prihvaća da je se tretira na drugačiji način, istaknuo je prvi čovjek Rusije.

"Poštivat ćemo izbor ukrajinskog naroda i surađivati s vlastima nastalima na temelju tih izbora"

Ukrajina nema pravo na popust na plin iz Rusije, rekao je nadalje ruski predsjednik. "Spremni smo na konstruktivni dijalog, a ne na temelju neutemeljenih zahtjeva i ultimatuma, nego civilizirane tržišne suradnje", rekao je Putin novinarima na marginama gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ponovio je da će Rusija poštivati izbor ukrajinskog naroda na predsjedničkim izborima u nedjelju. "Poštivat ćemo izbor ukrajinskog naroda i surađivati s vlastima nastalima na temelju tih izbora", istaknuo je Putin.

Optužio je Zapad da je potporom "protuustavnom državnom udaru" narušio konstruktivni dijalog oko Ukrajine. "Oni koji su poticali udar u Ukrajini trebali su više misliti na posljedice svojih djela", rekao je Putin.

Ranije u subotu poručio Europskoj uniji da podrži gradnju plinovoda koji bi zaobišli Ukrajinu jer bi "radikalni" Ukrajinci mogli omesti tranzit plina prema Europi.

Putin smatra da bi Rusija i Kina trebale osigurati svoje zlatne i novčane rezerve s obzirom na nestabilno globalno gospodarstvo. "Nama (Rusiji i Kini) važno je da ih deponiramo (zlato i novac) na racionalan i siguran način", kazao je Putin. "I mi zajedno moramo promisliti kako to učiniti imajući u vidu nestabilnost globalne ekonomije", dodao je.

Putin je također najavio da će Rusija i Kina razmotriti daljnje korake prema korištenju nacionalnih valuta i međusobnim transakcijama. Njegove se riječi poklapaju s intervjuom što ga je u subotu objavio ruski premijer Dmitrij Medvedev u kojemu ističe da je Rusiji sada prioritet korištenje rublje kao trgovinske valute.

U Sankt Petersbergu je ruski predsjednik također poručio da je Rusija spremna na dijalog s Japanom o spornom otočju Kurili koja svojataju i Rusija i Japan.

Princa Charlesa optužio za nekraljevsko ponašanje

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u subotu "neprihvatljivom" izjavu koju mediji pripisuju britanskom princu Charlesu koji je navodno Putinovu politiku u vezi s ukrajinskom krizom usporedio s Hitlerovom.

"Nisam čuo taj komentar. Ako je istinit, onda je to neprihvatljivo. Mislim da to i sam shvaća. On je dobro odgojena osoba. Poznajem osobno i njega i druge članove kraljevske obitelji. To nije kraljevsko ponašanje, ali sam se svih ovih godina naviknuo na svašta", rekao je Putin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara