Putin: Rusija se mora pripremiti na krizu

Putin: Rusija se mora pripremiti na krizu

Foto: AFP

RUSKI predsjednik Vladimir Putin naložio je vladi u Moskvi da u okviru proračuna za narednu godinu odvoji "sa strane" nekoliko milijardi dolara kako bi se osjetljiva ruska ekonomija mogla zaštititi u slučaju nove ekonomske krize.

Putin je objasnio kako mu je glavni cilj osigurati ekonomsku stabilnost Rusije, jer je zemlje opasno ovisna o izvozu energije. "Moramo uzeti u obzir sve scenarije za svjetsku i rusku ekonomiju i imati instrumente i mogućnosti za reakciju", poručio je Putin članovima vlade i parlamenta. Računica je jednostavna - nastavi li se globalni trend usporavanja gospodarskih aktivnosti i dalje, to će značiti i manju potražnju za energentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga vas molim da u proračun za sljedeću godinu uračunate i dovoljne rezerve za realizaciju antikriznih mjera, bude li potrebe za njima", dodao je predsjednik. Putin nije spominjao specifične cifre, ali je ministar financija Siluanov kazao kako vlada i ove godine ima pravo potrošiti oko šest milijardi dolara na antikrizne mjere.

Plan je da Rusija u narednih nekoliko godina izgradi zaštitni zid od 40 milijardi dolara kako bi se branila od nepovoljnih utjecaja ekonomske krize. Prije svega je tu riječ o krizi u eurozoni, ali i trendu pada cijene energenata na svjetskom tržištu. Rusi će se ove godine nadati hladnoj zimi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara