Putin: Ukrajina ima plina za još dva dana, a mi ćemo novi dati samo ako plate unaprijed

Putin: Ukrajina ima plina za još dva dana, a mi ćemo novi dati samo ako plate unaprijed

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da ne želi novi sukob s Ukrajinom zbog plina, a da Kijev ima plaćenog ruskog plina za samo dva dana.

Moskva je Kijevu prekinula opskrbu plinom od lipnja do prosinca, zbog spora oko cijene i neplaćenih računa. Bio je to treći prekid opskrbe u zadnjih deset godina, nakon sličnih 2006. i 2009. Prijašnji "plinski ratovi" vodili su i u probleme s opskrbom Europe u kojoj je trećina plina ruska, a 40 posto toga plina stiže preko Ukrajine. Opskrba Europe u najnovijem sporu nije dovedena u pitanje, ali Ukrajina zbog kaotičnog stanja svojih financija muku muči s redovitim plaćanjem ruskom državnom proizvođaču Gazpromu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Unaprijed plaćenoga plina ima za točno dva dana, a ništa još nije poduzeto", rekao je Putin danas na vladinu sastanku.

"Tražim od premijera i od Gazproma da obrate na to pozornost jer nikome ne treba sukob sličan prethodnima. Spremni smo ispuniti svoje ugovorne obveze, ali samo uz plaćanje unaprijed", dodao je.

Europska komisija pomogla je da se pregovorima postigne "zimski plinski dogovor" Moskve i Kijeva i po njemu je Ukrajina otplatila nešto duga i uvezla milijardu četvornih metara plina. Taj dogovor istječe u ožujku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara