Putin i Asad održali telefonski sastanak: Ruski predsjednik zadovoljan je suradnjom sirijskih vlasti i OPCW-a

Putin i Asad održali telefonski sastanak: Ruski predsjednik zadovoljan je suradnjom sirijskih vlasti i OPCW-a

Foto: Guliver Image / Getty Images

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je razgovarao telefonom sa sirijskim kolegom Bašarom al-Asadom, priopćio je Kremlj.

Razgovor je upriličen "na prijedlog ruske strane", dodaje Kremlj u priopćenju, istaknuvši da su dvojica predsjednika razgovarala o pripremi međunarodne mirovne konferencije o Siriji, takozvane Ženeve 2, o uništenju sirijskog kemijskog arsenala i o humanitarnom stanju u toj zemlji.

"Vladimir Putin je posebno istaknuo napore koje Rusija zajedno s partnerima ulaže u pripremu međunarodne konferencije Ženeve 2 (i) izrazio je zadovoljstvo što je Bašar al-Asad pristao poslati na konferenciju sirijsko vladino izaslanstvo", ističe Kremlj.

"Izražena je nada da će glavne oporbene skupine zauzeti konstruktivan pristup i da će sudjelovati na konferenciji", dodaje rusko predsjedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s uništenjem sirijskog kemijskog arsenala ruski predsjednik je "izrazio zadovoljstvo suradnjom sirijskih vlasti i stručne skupine Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) i UN-a".

Glede humanitarnog stanja "Vladimir Putin je izrazio zabrinutost zbog informacija da ekstremisti sustavno progone kršćane i druge vjerske manjine".

Putin je rekao da se "nada kako će sirijska vlada učiniti sve što je u njezinoj moći da olakša patnje civila i ponovo uspostavi mir među različitim religijama".

"Bašar al-Asad je zahvalio ruskom vrhu za pomoć i za potporu sirijskom narodu", rekao je na kraju Kremlj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara