Putin je naredio, i tako će biti: "Rusija nikome neće dopustiti vojnu nadmoć"

Putin je naredio, i tako će biti: "Rusija nikome neće dopustiti vojnu nadmoć"

Foto: FAH

RUSKI ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u petak kako neće nikome dopustiti da stekne vojnu nadmoć nad Rusijom i obećao da će ispuniti plan za modernizaciju vojske do 2020.

Rusija, na udaru sankcija zbog Ukrajine i pogođena padom cijena nafte, trebala bi ove godine ući u recesiju, ali Šojgu tvrdi da će provesti plan predsjednika Vladimira Putina, vrijedan više milijardi dolara.

"Zadatak koji je postavio predsjednik, da spriječimo vojnu nadmoć nad Rusijom, bit će bezuvjetno proveden", rekao je Šojgu na sastanku u ministarstvu obrane, prenosi agencija Interfax.

"Zbog toga planiramo ostvariti vladin plan naoružavanja i do 2020. doseći željenu kvalitetu modernih sustava naoružanja", dodao je.

Gerasimov: Zapad se koristi gospodarskim ratom

Zapovjednik ruske vojske, general Valerij Gerasimov rekao je da se Rusija mora nositi s novim oblicima agresije Zapada, uključujući gospodarski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Unatoč dubokim ekonomskim problemima, najavio je da će ruske snage ove godine dobiti više od 50 novih interkontinentalnih nuklearnih projektila.

"Potpora našim strateškim nuklearnim snagama u kombinaciji s jačanjem vojnog potencijala konvencionalne vojske osigurat će da (SAD i NATO) ne steknu vojnu nadmoć nad našom zemljom", istaknuo je Gerasimov.

Plan za modernizaciju "težak" 286 milijardi dolara

Napetosti između Rusije i Zapada porasle su zbog sukoba u Ukrajini gdje, po tvrdnjama SAD-a i Europe, Rusija raspiruje pobunu šaljući proruskim snagama pojačanja u ljudstvu i opremi.

Rusija je kritizirala širenje NATO-a u Europi, a predsjednik Putin optužio ukrajinsku vojsku da je "marioneta" NATO-a, koji provodi politiku obuzdavanja Rusije.

Moskva do 2020. planira uložiti 286 milijardi dolara u modernizaciju vojske i neće smanjivati vojni proračun, unatoč dubokoj krizi zbog koje su srezani budžeti ostalih ministarstava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara