Putin objavio "crnu listu" europskih političara, oni ponosni što su na popisu

Putin objavio "crnu listu" europskih političara, oni ponosni što su na popisu

Foto: Hina

EUROPSKA unija i nekoliko zemalja članica poput Njemačke i Velike Britanije oštro su kritizirale "crnu listu" kojom Kremlj zabranjuje europskim političarima ulazak u Rusiju u odgovoru na slične mjere Unije ruskim političarima, a neki su Europljani rekli da se ponose što su na popisu.

Ukupno 89 imena, a među njima bivši šefovi vlada, visoki dužnosnici iz sektora obrane i parlamentarni zastupnici na popisu su koji je Moskva u petak prenijela veleposlanstvima.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da popis "nema apsolutno nikakva opravdanja i da ruske vlasti nemaju nikakvu pravnu osnovu" za taj popis.

Devet Britanaca na popisu

Na popisu je devet britanskih državljana, a među njima šef obavještajne službe MI5 Andrew Parker, zapovjednik vojske Nicholas Houghton, bivši zamjenik premijera Nick Clegg i bivši ministar vanjskih poslova Malcolm Rifkind.

"Primio sam vijest, ali ništa nisam primio od Rusa", rekao je Rifkind.

Ranije u subotu kritike je uputila diplomacija Europske unije.

"Nemamo nikakvu informaciju o zakonskoj osnovi, kriterijima i procesu koji je vodio toj odluci", rekao je glasnogovornik europske diplomatske službe.

Dodao je da tu mjeru Bruxelles "smatra potpuno samovoljnom i neopravdanom".

Službeni Berlin je zatražio dodatna pojašnjenja od Moskve kako bi ljudi na listi znali zašto im je zabranjen ulazak u Rusiju i kako bi mogli pokrenuti odgovarajuće pravne radnje, izvijestilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova, a prenijela agencija dpa.

"Najmanja stvar bila bi obavijestiti osobe kojih se to tiče ili barem objaviti te liste", rekao je njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier.

"U trenutku kada se trudimo razriješiti oštar i opasan sukob u srcu Europe, to ne pomaže", rekao je Steinmeier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritiku je uputila šefica švedske diplomacije.

"To ponašanje nažalost ne poboljšava sliku Rusije", rekal je Margot Wallstrom.

Njezin finski kolega Timo Soini rekao je da je beskorisno "previše dramatizirati" to pitanje.

"To je očekivana reakcija na zabranu (Europske unije) ruskim građanima da putuju na (teritorij EU). To nije veliko iznenađenje", napisao je Soini.

Nizozemski premijer Mark Rutte u petak je ocijenio da je riječ o reakciji naeuropske sankcije Moskvi nametnute nakon pripojenja Krima i sukoba na istoku Ukrajine.

Ponosni što su na popisu

U subotu je nekoliko europskih političara reklo da se ponosi time što su na "crnoj listi".

"Kada sam vidio druga imena, odmah sam pomislio da sam dio vrlo časnog kluba", rekao je bivši češki šef diplomacije Karel Schwarzenberg, poznat po kritikama ruske politike prema Ukrajini i dodao "Ovo smatram kao nagradu".

Švedska eurozastupnica Anna Maria Corraza Bildt poznata po kritikama ruskog predsjednika rekla je da "to što je njezino ime na popisu ne mijenja njezin angažman prema narodu Ukrajine" i dodala "Putinov popis potvrđuje da dobro radim kao parlamentarac".

Njezin češki zastupnik u Europskom parlamentu Jaromir Stetina kazao je "vrlo sam ponosan što sam na popisu".

Na popisu su bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, bivši predsjednik Europskog parlamenta i bivši poljski premijer Jerzy Buzek kao i bivši europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele te francuski intelektualac Bernard-Henry Levy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara