Radikalne promjene u njemačkom divu: Siemens konkurira Googleu

 Foto: Siemens

U SVOJOJ bilanci poslovanja u tekućoj godini Siemens se baš ne može pohvaliti pretjeranim uspjesima. Kako ne bi ostalo na "zadovoljavajućoj razini", šef Upravnog odbora Siemensa, Joe Kaeser, želi radikalne promjene, piđe Deutsche Welle.

Pola sata šefu Siemensa, Joeu Kaeseru, treba da predstavi svoju "Viziju 2020", kako već godinama naziva najveće strateško restrukturiranje toga koncerna. Kaeser, koji je prije devet mjeseci preuzeo kormilo u Siemensu, ne taji da je koncern proteklih godina vođen u pogrešnom smjeru. "Bilo je tada dosta nemira u poduzeću. Mnoge akcije su bile zamišljene kratkoročno, nedostajala je dugoročna perspektiva i time je nedostajalo i ono što to poduzeće doista i jest", ističe taj 56-godišnji menadžer.
 
Gotovo da se čini kako je Siemens tek sad zaposlio Kaesera. Pritom je on sedam godina prije toga bio šef financija toga koncerna i time također dio vodstva okupljenog oko tadašnjeg šefa Uprave Petera Löschera.
 
Rigorozan obračun
 
No, Kaeser želi krenuti drukčijim putem nego njegov prethodnik. Löscher je Siemens podijelio u sektore: energija, infrastruktura i gradovi, industrija, zdravstvo. Kaeser ta četiri sektora namjerava ponovno ukinuti i to poduzeće s oko 360.000 radnika podijeliti u devet "divizija", a pritom se koncentrirati na energetsku tehniku i modernu tvorničku opremu (digital factory).
 
Nakon što se Siemens proteklih godina već oprostio od telekomunikacija i tehnike poluvodiča, manje važna bi trebala postati i tradicionalna proizvodnja na području teške industrije.
 
Proizvodnja, odnosno poslovanje s postrojenjima te proizvodima i uslugama za industriju željeza, čelika i aluminija će se ubuduće odvijati preko poduzeća Mitsubishi Heavy Industries iz Japana. Ta dva poduzeća tvore mješovito poduzeće (joint venture) na području industrije metala, pri čemu će Siemens imati udio od najmanje 49 posto.
 
Glavna djelatnost Siemensa će ubuduće biti usmjerena na "elektrifikaciju, digitalizaciju i automatizaciju". Energetska grana u Siemensu dobiva pojačanje za gotovo milijardu eura kupovinom poslovanja s energetskim plinskim turbinama od britanskog poduzeća Rolls-Royce. Novo uređenje Siemensa podrazumijeva i osamostaljenje područja medicinske tehnike, kao i izlazak na burzu na području proizvodnje slušnih aparata. "Koncern u svakom slučaju mora postati efikasniji", kaže Heinz Steffen iz neovisnog društva Fair Research, koje se bavi istraživanjima na području ekonomije. "To znači", pojašnjava Steffen dalje, "da se na onim područjima, koja nisu dio glavne djelatnosti, više neće voditi poslovanje, na primjer na području slušnih aparata. Privatni kupci nisu jača strana Siemensa."
 
Kaeser se u novom uređenju poduzeća usmjerio na digitalizaciju. "Skupljati podatke, generirati ih, analizirati sadržaje i iz toga izvlačiti prave zaključke" - to je ono, čime se, prema Kaeserovom shvaćanju, u budućnosti može zaraditi najviše novca. Dok tradicionalno poslovanje s elektrifikacijom može donijeti dva do tri posto više prometa, a tržišta automatizacije srednjoročno mogu zabilježiti rast od četiri do šest posto, dinamika na području softvera i analize podataka se kreće od sedam do devet posto, ističe šef Siemensa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Vodeća uloga u "industriji 4.0"
 
Na području tehnike za elektrane, za prijenos struje i automatizaciju industrijske proizvodnje je Siemens već sada vodeći, dodaje Kaeser i nastavlja da će dodatno koncentriranje na poslovanje s podacima ostalom poslovanju ne samo biti od pomoći, već će ga u budućnosti potpuno određivati. Kaeser obrazlaže da za to buduće poslovanje Siemens sa svojim strojevima ima dobru polaznu točku. "Naši strojevi, naša automatizacija, to je izvor podataka." što Kaeser time konkretno misli, pojašnjava na osnovi primjera: svaka velika Siemensova turbina ima 1.500 senzora i svaki senzor ima što za reći, kaže on, i dodaje da svaki pojedini od oko 20.000 Siemensovih CT-uređaja svaki mjesec generira dva terabajta (TB) podataka. "Zamislite koje znanje se može dobiti iz analize tih podataka."
 
Trenutačno oko 8.000 dizajnera softvera radi za Siemens, to je četiri puta više nego prije deset godina. "I bit će ih još više", obećava Kaeser. Drugi strahuju od Googlea i to djelomično otvoreno govore, kaže on i dodaje: "Mi se ne plašimo, ali iskazujemo poštovanje. Kao prvo poduzeće na svijetu će Siemens pod jednim krovom skupiti sve potrebne uvjete i aktivnosti za jednu digitalnu tvornicu. Time stvaramo idealne uvjete za izgradnju naše vodeće uloge pri realizaciji 'industrije 4.0'."
 
No, iako je Kaeser pričljiv kad se radi o digitalizaciji, vrlo je šutljiv kad je u pitanju poker oko energetske grane francuskog koncerna Alstom, kojega Siemens želi kupiti.
 
Jedino što se moglo čuti od šefa Siemensa jest da je taj njemački koncern ozbiljno zainteresiran za kupnju, ali da će si uzeti i dosta vremena za provjeru toga koraka. Međutim, po tom pitanju se Siemensu izgleda ne smiješe zvijezde, jer američki konkurent General Electric očito vodi u toj igri pokera oko Alstoma.
 
Ipak, ukoliko od francuskog koncerna Siemens i dobije odbijenicu, Kaeser se, kako se čini, neće dati smesti u svome naumu realiziranja "Vizije 2020".
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara