Radman u Saboru iznio izvješće o radu HRT-a, prijenos inauguracije skandalozan za zastupnike

Radman u Saboru iznio izvješće o radu HRT-a, prijenos inauguracije skandalozan za zastupnike

Foto: Hina

RAVNATELJ HRT-a Goran Radman iznio je pred Saborom izvješće o radu svoje kuće u 2013.
Istaknuo je da je zatekao kuću u financijskim dubiozama zahvaljujući neplaćenom porezu, ali da je kritična situacija uspješno rješena dogovorom s nadležnim institucijama o restrukturiranju duga.

"Na način da je HRT prepustila dio svojih nekretnina za koje nije imala strateške potrebe u iznosu od 74 milijuna kuna, a ostatak duga riješen je upisom toga iznosa u temeljni kapital HRT-a kao javne ustanove", rekao je Radman.

Radman je izvijestio zastupnike da je 2013. završena s dobiti od 42,6 milijuna kuna duga. Dodao je da je u toj godini pokrenuo preustroj HRT-a kako bi se ona razvila u suvremenu europsku medijsku organizaciju.

Broj rukovodećih mjesta smanjen za trećinu

Preustrojem je smanjen broj rukovodećih mjesta za trećinu, ona su pretvorena u mandatna mjesta i za njih se provodio javni natječaj. Radman je naglasio da je HRT značajno smanjio troškove i povećao sadržaj.

HDZ-ovac Josip Borić zamjera HRT-u jer je smanjio program za Hrvate izvan domovine. "Vi ste zapravo uništili dopisništva u BiH, ne samo tamo već i u Srbiji i u Mađarskoj, ali posebice u BiH, i obučili ste nekakve videonovinare koji zapravo izvještavaju iz BiH, kao da to nije naš nacionalni interes, Hrvati u Bosni i Hercegovini, i onda vam to izgleda kao da izvještavaju sa sprovoda ili s vjenčanja", rekao je Borić.

HDZ-ov Jasen Mesić upozorio je na negativan stav građana prema HRT-u te da Radman ima prevelike ovlasti. "Promijenjen je zakon o HRT-u, koji je dao faraonske ovlasti glavnom ravnatelju, što nas je dovelo do toga da na ljestvici medijskih sloboda u Europi padamo, a eksplicitno se navodi da padamo upravo zbog toga promijenjenog zakona", rekao je Mesić.

"Gašenjem dopisništava učinjena je velika šteta"

Radman je odgovorio kako ima ovlasti brinuti o poslovanju, ali ne se direktno miješati u programski sadržaj. HDSSB-ov Josip Borić Radmanu je na teret stavio gašenje 11 regionalnih dopisništava.

"Tom odlukom niste puno uštedjeli, a nanešena je poprilična šteta tim zajednicama koje su osakaćene. Njihova dostupnost javnom prostoru je dosta osakaćena i smanjena smanjenjem broja ljudi u tim dopisništvima", rekao je Borić.

Radman je odgovorio da su troškovi smanjeni, ali da je količina programa povećana. HDZ-ova Sunčana Glavak smatra da probleme s poslovanjem Radman nije dobro riješio.

"Sjajno ste to napravili. Ja nisam veliki financijski stručnjak, ali ja bih mogla lijepo nekretnine koje je HRT posjedovala dati za dug i evo, sve smo riješili, pa tako primjerice i Varaždin", rekla je Glavak.

Vukšić: Klanovske podjele na Prisavlju su stvar taštine

Na dnevnom redu Sabora našlo se izvješće o poslovanju HRT-a za 2013. godine. Branko Vukšić osvrnuo se na klanovske podjele na HRT-u.

"Nema HDZ i SDP nego na klanove jedne osobe, druge osobe, treće. Ova sukobljavanja koja u posljednje vrijeme vidimo je stvar taštine, bez obzira na Hloverku Novak Srzić ili Elizabeta Gojan, ne mislim da trebaju zbog toga dobiti otkaz. Jednostavno to je navada na Prisavlju, do sada se tako radilo," rekao je Vukšić.

Saborska oporba: Kaos na Prisavlju se nastavlja

Saborska oporba u četvrtak je, raspravljajući o HRT-u, odnosno o izvješćima o poslovanju i radu za 2013. godinu, ustvrdila da stvari na HRT-u nisu krenule na bolje, nego da se "kaos nastavlja".

Stvari na HRT-u nisu krenule nabolje, štoviše kaos se nastavlja, tvrdi Sunčana Glavak (HDZ) vrlo rezervirana i prema učincima restrukturiranja.

"Pompozno opisan kao uspjeh, taj je proces doveden do jedne riječi (...) od restrukturiranja do zastrašivanja", izjavila je Glavak.

Nezavisni Branko Vukšić dodaje da o kaosu na Prisavlju govori i slučaj vezan uz predsjedničku inauguraciju. "Još jedan obračun kod HRT korala s tim da su u ovoj upravi laki na okidaču, naročito kada su u pitanju neistomišljenici", kaže zastupnik.

Izmjene Zakona o HRT-u, koje bi vlast pokrenula s opozicijom, Jasen Mesić (HDZ) vidi kao polazište za politički konsenzus. "Borimo se za jednu instituciju koja je nosila nacionalni identitet kroz desetljeća", pozvao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tvrdi i da vladajuća koalicija podržava aktualno vodstvo HRT-a, unatoč nalazima o sukobu interesa, jer politički odgovara vlasti.

Na tvrdnje da je HRT igračka aktualne Vlade, Ivan Drmić (HDSSB) uzvraća da je HRT skupa igračka svih Vlada od 90-ih, a Radman samo trenutni 'krivac'.

Oporba je ogorčena što se ne mogu znati visine plaća na HRT-u.

"HRT je Bastilja za sebe", tvrdi Boro Grubišić (HDSSB) i navodi kako je odnos plaća najmanje šest naprema jedan. Frano Matušić (HDZ) javno poziva povjerenicu za informiranje da odgovori je li moguće da javna institucija krije plaće svojih zaposlenika.

Oporba propituje i zašto poslove ovrha, umjesto odvjetničkih društava, ne rade pravnici i zaposlenici HRT-a.

"Ako ste od kamermana mogli napraviti novinare 'pet u jedan', sigurno imate dovoljno osoblja da ispunjavaju te šprance o kašnjenjima, da ta trošak ovršnog prijedloga ne bude 200, nego deset ili 15 kuna, kaže Dražen Đurović (HDSSB).

HDZ je nezadovoljan i ulogom Programskog vijeća HRT-a, Glavak tvrdi da je "svedeno na fikus". Članovima Vijeća, usude li se raditi ono što im je dano, kao primjerice Jozo Barišić u slučaju predsjedničke inauguracije, prijeti se otkazom, kaže zastupnica.

HDSSB-ov Dražen Đurović glavnog ravnatelja poziva da vrati na posao novinarke Vidović-Krišto i Nadu Prkačin.

Zastupnici: Skandalozan HTV-ov prijenos inauguracije

Dio HDZ-ovih zastupnika osudio je u četvrtak HRT-ov prijenos inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kao "seksizam, degradaciju i nepoštivanje funkcije predsjednice", a da se novinari HRT-a prema izabranoj predsjednici moraju odnositi s poštovanjem suglasan je i SDP-ov Nenad Stazić.

"Na televiziji koja bi trebala biti javna i koju plaćaju naši građani prijenos inauguracije počinje riječima, 'alfa ženka koja može pucati, pomusti kravu i voziti traktore'. Sramotno", ocijenila je Branka Martinčev Juričev (HDZ).

Njezina stranačka kolegica Sunčana Glavak suglasna je da je riječ o "seksizmu, degradaciji, apsolutnom nepoštivanju žena, a prije svega funkcije predsjednice RH". "Čudi me da se o tome nije oglasila povjerenica za ravnopravnost spolova", rekla je Glavak.

Dujomir Marasović (HDZ) pozvao je glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da "odgovornu osobu skloni s televizije". "Ona ne smije više na ekrane i ja savjetujem ravnatelju da je skloni, jer inače bi se moglo postavljati pitanje njegove odgovornosti, a vjerujem da je on tu čist", rekao je Marasović.

SDP-ov Stazić kazao je kako osobno nije gledao inauguraciju predsjednice, jer je bio prisutan na Markovu trgu. "Ali, ako je točno ovo što govore kolege, to je nedopustivo. Izabrana predsjednica je izabrana predsjednica, ona obnaša važnu funkciju i prema njoj se novinari HRT-a moraju odnositi s poštovanjem, sviđala se njima ta predsjednica ili ne. Jednako se tako s poštovanjem moraju odnositi prema premijeru, ministrima i Saboru", rekao je Stazić.

Požalio se i da je "masi urednika javne televizije vrijeđanje politike i političara vrhunac novinarstva", te podsjetio da je Sabor dan ranije zasjedao gotovo do ponoći, a da novinari HRT-a i dalje zastupnike nazivaju lijenčinama i neradnicima.

"To govore oni za koje ne znamo ni kako su zaposleni ni kolike su im plaće", rekao je Stazić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara