Radnici Konstruktora nastavljaju sa štrajkom, Mrsić im obećao pomoći

Radnici Konstruktora nastavljaju sa štrajkom, Mrsić im obećao pomoći

Foto: Hina

RADNICI splitskog Konstruktor inženjeringa danas su, nakon jučerašnjeg neuspjelih pregovora s Upravom o isplati dijela dugovanja radnicima, prosvjedovali na staroj kaštelanskoj cesti povremenim ometanjem prometa, uz potporu mještana i vozača u prolazu.

Povjerenik Sindikata građevinara Hrvatske Ivan Lovrić rekao je okupljenim novinarima da nema nikakvih pomaka u rješenju njihova problema te da nastavljaju štrajk započet prije deset dana, uz povremene prosvjede, kojima upozoravaju da nisu dobili 10 plaća i podsjećaju da je neisplaćivanje plaća kazneno djelo.

"Jučer je naš sindikat obavio razgovor s poslodavcem, a bio je prisutan i direktor Željko Žderić. Ponudili smo im neke uvjete, no nisu na to pristali. Mi smo primorani i dalje štrajkati i javnost upozoravati na našu tešku i gotovo bezizlaznu situaciju", rekao je Lovrić.

Radnici su od Uprave tražili da im odmah isplati putni trošak za lipanj, plaću za svibanj do 10. srpnja, plaću za lipanj i jednu zaostalu do kraja srpnja, te da im se priznaju sati provedeni u štrajku, no Uprava na to nije pristala, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radnici Konstruktor inženjeringa u organizaciji Sindikata građevinara Hrvatske štrajkaju na gradilištima u Kaštel Sućurcu, Pločama, na splitskoj Sirobuji i na trima fakultetima. Na prosvjedu prije tri dana upozorili su da su radnici na gradilištu u Pločama gladni, bez vode, struje i prijevoza i da su pomoć dobili samo od svećenika i načelnika općine.

Mrsić: Zašto nisu dobili plaće i gdje je nestao novac?

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić rekao je danas da je u Konstruktoru situacija izuzetno teška, ali da će Vlada, u okviru zakona, maksimalno pokušati pomoći radnicima.

Podsjetio je da su imali sastanak u Ministarstvu sa sindikatima i predstavnicima Uprave. "Problem je da oni nemaju sredstava za plaće. S druge strane, što se tiče države i plaćanja radova koje država treba platiti Konstruktoru, sve ono što je bilo nesporno je plaćeno. Treba vidjeti s Upravom gdje su ta sredstva i zbog čega radnici nisu dobili plaće", istaknuo je Mrsić na upit novinara gdje je zapelo u Konstruktoru s isplatom plaća radnicima.

Radnici Konstruktor inženjeringa, koji štrajkaju već desetak dana na svim gradilištima u Hrvatskoj, danas su prosvjedom u Kaštelima ponovno upozorili da nisu dobili čak 10 plaća.

"Mi smo poslali državni inspektorat, odnosno inspektorat rada da utvrdimo zbog čega se to tamo dešava, ali mislim da je problem i u samom Konstruktoru. Dakle, ta tvrtka očito da ne može preživjeti, jednostavno su dubioze izuzetno visoke", rekao je Mrsić te poručio da "radnici moraju dobiti plaće".

"Sada radimo na tome da vidimo na koji način ćemo im pomoći, treba li dio radnika zbrinuti na drugi način, u nekoj drugoj tvrtki", rekao je. Dodao je kako je poznati primjer Splitske zaobilaznice gdje Konstruktor nije mogao izvršiti poslove za koje je imao ugovor pa je to morala napraviti druga tvrtka.

"Bojim se da je, što se tiče Konstruktora, situacija izuzetno teška. Sa strane Vlade u okviru zakona ćemo maksimalno probati pomoći radnicima", zaključio je Mrsić u izjavi novinarima danas u hotelu Westin, gdje je sudjelovao na proglašenju rezultata natječaja projekta "Iskustvo zlata vrijedi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara