Raspisana Interpolova međunarodna tjeralica i uhidbeni nalog za Zsolta Hernadija

Screenshot: YouTube

PROTIV predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija raspisani su crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog, doznaje se od Ravnateljstva policije.

Službeni zahtjev u sjedište Interpola u Lyonu hrvatska policija uputila je danas, nakon što je jučer zaprimila zahtjev za raspisivanjem tjeralice protiv Hernadija, osumnjičenog da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

U policiji kažu da je riječ o standardnoj proceduri koja mora biti ispunjena, te da o njima ne ovisi kada će se Hernadijevi podaci i fotografija objaviti na crvenim Interpolovim tjeralicAma na internetu.

Međunarodna tjeralica nadopunjena je i Europskim uhidbenim nalogom, doznaje se u policiji.

Procedura raspisivanja tjeralice pokrenuta je nakon što je zagrebački Županijski sud prošli petak na prijedlog Uskoka Hernadiju odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je tražio istražni zatvor protiv Hernadija nakon što mu je Mađarska nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju, zaključivši da čelnik Mola nema veze s navodnim nezakonitostima.

Još u srpnju Uskok je najavio da će ovisno o sadržaju mađarskog odgovora na zahtjev da mu se uruči poziv za ispitivanje odlučiti o daljnjem postupanju u vezi "mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga".

Istraga protiv Hernadija prekinuta je u prosincu 2012. i ponovno pokrenuta nakon ulaska u EU. Uskok je tada objavio da nastavlja istragu jer su ulaskom u Uniju "stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka".

Zbog slučaja Hypo i Ina-Mol, odnosno da je za mito od deset milijuna eura prepustio upravljačka prava u Ini mađarskom Molu, Sanader je krajem studenoga prošle godine nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara