Rast depozita: Građani u godinu dana uštedjeli 4 milijarde kuna

Rast depozita: Građani u godinu dana uštedjeli 4 milijarde kuna

Ilustracija: scx.hu 

NAKON mjesečnog pada u veljači, u ožujku su ukupni depoziti poslovnih banaka ponovno zabilježili rast. Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju ožujka iznosili su 237,7 milijardi kuna što predstavlja rast od 0,7% u odnosu na veljaču odnosno povećanje za 1,6 milijardi kuna, navodi se u analizi RBA.

Rast ukupnih depozita na mjesečnoj razini posljedica je rasta  štednih i oročenih kunskih depozita za 0,7% odnosno 280,8 milijuna kuna te ukupnih štednih i oročenih valutnih depozita za 0,6% odnosno 968,4 milijuna kuna. U ožujku su tako štedni i oročeni kunski depoziti narasli na  42,4 milijarde kuna dok su oni valutni iznosili blago ispod 156 milijardi kuna.
 
U odnosu na ožujak prošle godine nastavljen je rast ukupnih depozita i to za 3,6% odnosno 8,4 milijardi kuna.  S obzirom da devizni depoziti čine oko 78,6% ukupnih štednih i oročenih depozita rast tečaja EUR/HRK od oko 1% na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza.
 
Godišnji rast depozita prvenstveno je uzrokovan rastom depozita stanovništva (čine udio od oko 84%), ali i rastom depozita poduzeća dok lokalna država, ostali financijski posrednici, pomoćne financijske institucije i društva za osiguranje i mirovinski fondovi bilježe pad na godišnjoj razini.
 
Depoziti stanovništva 165,7 milijardi kuna
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Pri tome su depoziti stanovništva dosegli 165,7 milijardi kuna što je 2,5% više u odnosu na isti mjesec prošle godine odnosno predstavlja rast za 4 milijarde kuna. Depoziti poduzeća su s druge strane iznosili 24,9 milijarde kuna što predstavlja godišnji rast od 6,4% (+ 1,5 milijardi kuna). 
 
"Tijekom ove godine očekujemo nastavak blagog rasta depozita pri čemu će rast depozita poduzeća biti ograničen iscrpljenošću domaćeg korporativnog sektora i otežanih uvjeta poslovanja dok bi sektor stanovništva mogao i dalje odgađati kupovinu luksuznijih dobara i svoje viškove držati u obliku depozita. Rastu kunskog izraza depozita mogao bi pridonijeti očekivani blagi rast tečaja EUR/HRK u ovoj godini.“, navode analitičari RBA.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara