Rast kredita zbog zaduživanja države: Ukupni krediti 290 milijardi kuna, rast kredita državi 19 posto

Rast kredita zbog zaduživanja države: Ukupni krediti 290 milijardi kuna, rast kredita državi 19 posto

 Foto: scx.hu

PREMA posljednjim podacima HNB-a na kraju rujna ukupni krediti banaka iznosili su 290 milijardi kuna što predstavlja rast na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je na mjesečnoj razini zabilježen rast od 0,3% odnosno 874 mil. kuna dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 2,4 mlrd. kuna odnosno 0,8%, objavio je Odjel istraživanja RBA

Rastu kreditne aktivnosti banaka na godišnjoj razini pridonio je prvenstveno rast kredita središnjoj državi (+19,1% godišnje) dok krediti nefinancijskim trgovačkim društvima i stanovništvu i dalje bilježe pad.
 
U prvih devet mjeseci nastavlja se tako rast kredita središnjoj državi dok sektor stanovništva nakon prvih sedam mjeseci razduživanja bilježi tek blagi mjesečni rast a krediti nefinancijskim trgovačkim društvima u posljednjih šest mjeseci bilježe stagnaciju na razinama oko 111,2 milijarde kuna.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krediti stanovništvu, koji u ukupnoj strukturi kredita čine preko 44%, su na kraju rujna iznosili 128,6 milijardi kuna što na mjesečnoj razini predstavlja blagi rast od 0,5% dok na godišnjoj razini nastavljaju bilježiti pad (-0,4%). Tome pridonosi i nastavak pada stambenih kredita na godišnjoj razini koji su smanjeni za oko 330 mil. kuna.
 
Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima iznosili su na kraju rujna 111,2 mlrd. kuna što predstavlja smanjenje za 3,5 milijarde kuna u odnosu na rujan prošle godine odnosno pad od 3,1%. Iako na mjesečnoj razini bilježe pad (-0,7%) krediti središnjoj državi su na godišnjoj razini narasli za 6,1 mlrd. kuna što povećava njihov udio u ukupnim kreditima s 11,1% u rujnu prošle godine na 13,1% u rujnu ove godine.

Izvor: HNB/RBA

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara