Ratni zločinac, a ne dobrotvor: Tony Blair izbjegao građansko uhićenje u Hong Kongu

Ratni zločinac, a ne dobrotvor: Tony Blair izbjegao građansko uhićenje u Hong Kongu

Foto: AFP

BIVŠI britanski premijer Tony Blair jučer je "jedva" izbjegao građansko uhićenje u Hong Kongu, kada ga je zbog zločina protiv mira pokušao privesti aktivist Tom Grundy.

Blair je držao govor o svojoj fondaciji na hongkonškom sveučilištu, kada mu je prišao 29-godišnji Grundy i pokušao ga uhititi, prenosi Guardian. Grundy je za britanski list kazao kako je pričekao da Blair govori nekoliko minuta nakon čega se ustao, prišao mu i kazao: "Gospodine Blair, na temelju hongkonškog zakona o moći 101 - koji ovdje omogućuje građansko uhićenje - privodim vas zbog zločina protiv mira."

Grundy je pritom mislio na Blairovu odgovornost u vezi rata u Iraku, gdje je bivši britanski premijer prekršio brojne zakone UN-a, Nimberške principe, te Ženevsku i Hašku konvenciju. "Pokušao sam se probiti kroz šumu fotografa kako bi došao do njega, ali mi je netko iz njegovog osiguranja stao na put", priča Grundy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je ostao iznenađen činjenicom da ga Blairovi zaštitari i sveučilišno osiguranje nisu izbacili van. Grundy je otišao tek kad je shvatio da neće doći policija, za koju se nadao da će mu pomoći pri uhićenju. u razgovoru za Guardian je kazao kako je bio previše uzbuđen da bi zapamtio točnu Blairovu reakciju. "Bacio je samo neku floskulu kako je 'to demokracija'. Govorio je o vjeri i globalizaciji, a ja sam mu dobacio kako ne može govoriti o religiji kad je baš on svojim djelima religijsku toleranciju unazadio desetljećima.Ovakvi "napadi" na Blaira postali su sve češći i gotovo stvar rutine na skupovima na kojima se pojavljuje bivši britanski premijer. Prošlog je mjeseca jedan aktivisti prekinuo njegovo svjedočenje u slučaju Leveson, te je također vikao kako ga se treba uhititi zbog ratnih zločina. Valja podsjetiti kako ga je malezijski sud za ratne zločine, zajedno s Georgeom Bushom, osudio za zločin protiv mira, također zbog Iraka.

"Mislim da se dosad već navikao na to, ali to i jest dio ideje. Treba mu pokazati da ćemo ustrajati bez obzira na to kud će ići. Ako je na nekom događaju gdje su prisutni novinari, treba ga glasno podsjetiti da je ratni zločinac", zaključio je revni Grundy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara