Razbijena još jedna dvojezična ploča u Vukovaru: U sukobu s policijom teško ozlijeđen vukovarski branitelj

Razbijena još jedna dvojezična ploča u Vukovaru: U sukobu s policijom teško ozlijeđen vukovarski branitelj

Foto: Hina

TROJICA Vukovaraca prijepodne su razbili dvojezičnu ploču na zgradi vukovarske policijske postaje, koja je zamijenila jučer razbijenu, a nakon što su se fizički sukobili s policajcem sva trojica su privedeni.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović izjavio je Hini kako su se dvojica 40-godišnjaka i 63-godišnjak pri razbijanju dvojezične ploče sukobili s policajcem. Prema prvim informacijama, u sukobu s policijom ozlijeđen je maloljetni branitelj.

Muškarac kojeg se sumnjiči da je oko podneva razbio ploču na ćirilici, ozlijeđen je. Prema prvim neslužbenim informacijama, stradao je u okršaju s policijom, a težina ozljeda zasad nije poznata. Ipak, neslužbene informacije govore kako se radi o teškim tjelesnim ozljedama. Kako Hrvatski radio Vukovar neslužbeno doznaje, riječ je o Darku Pajčiću, maloljetnom branitelju Vukovara koji je sa 17 godina završio u logoru u Stajićevu.

"Počinitelji su privedeni i u tijeku je očevid", kazao je Džigumović.

Dvojezičnu ploču na zgradi vukovarske policije jučer popodne je grabljama razbio 41-godišnjak iz Vukovara koji je priveden i kazneno prijavljen. Ubrzo nakon što je razbijena, na zgradu policije postavljena je nova ploča koja je danas ponovno razbijena.

Prosvjednici u Vukovaru traže puštanje privedenih

Oko 16 sati razišli su se prosvjednici koji su od popodneva prosvjedovali ispred vukovarske policije i ondje blokirali cestu, nezadovoljni privođenjem trojice Vukovaraca koje se sumnjičilo da su danas sudjelovali u razbijanju dvojezične ćirilične ploče na zgradi Policijske postaje Vukovar.

Prosvjednici su ispred zgrade svoje nezadovoljstvo izražavali gromoglasnim zvižducima te pogrdama, a u dva su navrata spriječili glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića da da izjavu okupljenim novinarima, koje su prosvjednici također verbanlo napali, optuživši ih da služe "režimu" i "komunistima" te iskrivljuju sliku onoga što se događa u Vukovaru.

Iljkić pozvao Milanovića da ukloni ploče

Na razgovoru u policiji, s ciljem smirivanja situacije, popodne su bili i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić i član Stožera za pravna pitanja Vlado Iljkić koji je, nakon izlaska iz zgrade policije, u izjavi novinarima hrvatsku Vladu premijera Zorana Milanovića još jedanput pozvao da ukloni dvojezične ćirilične ploče iz Vukovara.

"Svi sudionici ovog događaja bit će ispitani, a neki su već ispitani kako bi se utvrdilo točno što se dogodilo. Puno toga će ovisiti o izjavama sudionika događaja, očevidaca i liječničkom nalazu", kazao je Iljkić dodajući da je Stožer kada je čuo što se dogodio, uspostavio kontakt s policijskom postajom.

Ocijenio je kako je radikalizacija oko dvojezičnosti koja se događa u Vukovaru, znak da se Vukovaru "pristupilo površno i da su problemi puno dublji nego što jesu".

Dosadašnje Vlade optužio je da su probleme Vukovara "gurale pod tepih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istinu i pravdu koja se u Vukovaru nije dogodila, ne možemo danas prekriti tepihom, a ne možemo niti ćirilične ploče", poručio je Iljkić.

Stožer će održati konferenciju za novinare

Jedan od prosvjednika, Franjo Šoljić, vukovarski branitelj i unuk ratne stradalnice Kate Šoljić, novinarima je pokazao fotografije snimljene nakon razbijanja dvojezične ploče na zgradi policije, a na kojima se vidi muškarac kako leži na pločniku, a pored njega stoji nekoliko osoba odjevenih u policijsku odoru i civilnu odjeću.

Šoljić je također naveo kako je osoba koja leži 40-godišnji Darko Pajčić, koji je, kako prosvjednici navode, ploču i razbio.

Drugi počinitelj je, prema navodima prosvjednika, 40-godišnji Robert Horvat, dok se slučajno na mjestu događaja zatekao 61-godišnji Antun Čulina koji je pušten oko 15 sati.

Kako se doznaje, Stožer će večeras održati konferenciju za novinare vezano za današnje događanje

Dvojezična ploča s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske policije razbijena je nedugo nakon što je jučer ponovno postavljena. Naime, ploču je grabljama jučer poslijepodne razbio 41-godišnjak iz Vukovara koji je kazneno prijavljen te jutros predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijeme. Ubrzo nakon što je razbijena, na zgradu policije postavljena je nova ploča koja je danas ponovno razbijena.

Milaković: Današnji izgred u Vukovaru je posljednje što treba tom gradu

Predsjednik vukovarskoga SDSS-a i zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković izjavio je danas u Osijeku kako je današnji izgred u Vukovaru posljednje što treba tome gradu i posljednje što on želi kao predstavnik srpske zajednice.

Nakon sastanka predstavnika pet slavonskih gradova o rješavanju sudskog spora s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher", zamoljen da komentira današnji izgred tijekom kojega su se pri skidanju ploče s dvojezičnim natpisom tri osobe sukobile s policijom, Milaković je rekao kako je to posljedica dizanja tenzija i svih događaja vezanih uz izmjenu statuta grada Vukovara.

"To pokazuje da ljudi nisu svjesni posljedica onoga što rade i govore. Bez obzira na politički program i želje i bez obzira na to što neki ovo žele politički iskoristiti, ovo definitivno nije put i, nažalost, kako se bliži 18. studenoga, tenzije sve više rastu", ocijenio je Milaković.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara