Reakcije iz svijeta: Hrvatska ima dva tjedna da izbjegne sankcije i sramotu koja s njima dolazi

Foto: Guliver Image / Getty Images

"SAMO dva mjeseca nakon ulaska u Europsku uniju, Hrvatskoj prijete sankcije. Bila bi to velika sramota za ovu balkansku zemlju", piše agencija Associated Press u svom izvještaju o mjerama koje Europska komisija poduzima kako bi natjerala Hrvatsku da promjeni "lex Perković".

Najavljene sankcije, koje će se sastojati od pojačanog monitoringa i blokade sredstava za pripremu ulaska u šengensku zonu, plasirale su Hrvatsku na stranice vodećih svjetskih medija.

Francuski La Croix tako ističe da nikad u svojoj povijesti Europska komisija nije jednoj zemlji prijetila sankcijama netom nakon ulaska u EU. Hrvatska se pokazala posebnim slučajem; nismo se još stigli ni naviknuti na to da je zemlja ušla u EU, a vlada Zorana Milanovića već je uspjela isprovocirati srdžbu Komisije.

Hrvatska ima dva tjedna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko Hrvatska želi izbjeći sankcije, "lex Perković" mora promijeniti u naredna dva tjedna, navodi agencija Reuters. Toliko dugo će, naime, trajati konzultacije sa zemljama članicama EU o sankcijama za Hrvatsku.

Te konzultacije su, međutim, kako navodi Reuters, najobičnija formalnost. Već sada se sa sigurnošću može kazati da će Hrvatskoj biti nametnute sankcije koje je predložila Komisija, osim ako Milanovićeva vlada ne iskoristi naredna dva tjedna da promjeni sporni zakon koji onemogućava punu primjenu europskog uhidbenog naloga.

Oporba traži hitnu promjenu zakona

Od Vlade RH je hitnu izmjenu zakona zatražila i saborska oporba. HDZ-ovac Davorin Mlakar zatražio je da Vlada održi hitnu sjednicu, te da Saboru predloži zakon koji će biti usklađen s europskom pravnom stečevinom.

Zastupnici HDSSB-a i Hrvatskih laburista istaknuli su da se rasprava o "lex Perkoviću" mora konačno privesti kraju, s obzirom da Hrvatska ima puno važnijih problema. Na izmjenu zakona pozvao je i SDSS-ovac Milorad Pupovac, koji s vladom Kukuriku koalicije inače ima partnerski odnos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara