Reforma "Schengena": Na granicama unutar Unije ponovno će vas moći zaustaviti i provjeriti

Foto:  Arhiva

PAKET reformi za promjenu Schengenskog sporazuma mogao bi biti usvojen već u jesen ove godine, a da je tome tako potvrđuje i zeleno svjetlo promjenama unutar schengenskog prostora kojeg su dali zastupnici Europskog parlamenta. Naime, zastupnici žele bolju zaštitu slobode kretanja unutar schengenskog prostora, a  nakon skoro godinu dana pregovaranja s Vijećem, Europski parlament je danas u Strasbourgu prihvatio kompromis kako bi se poboljšala kontrola unutarnjih granica Europske Unije. 
 
Inspekcijski timovi na granicama
 
"Paket reforme Schengena, uključuje dva propisa. Jedan propis uspostavlja novi ocjenjivački mehanizam za rješavanje kritičnih situacija, a drugi nadopunjuje Zakon o šengenskim granicama koji će utvrditi zajednička pravila za privremeno uspostavljanje kontrola na unutarnjim granicama u iznimnim slučajevima", stoji u priopćenju Europskog parlamenta u kojem se naglašava da će po prvi puta inspekcijski timovi imati priliku nenajavljeno posjetiti unutarnje granice i kontrolirati svaki pokušaj da se uvede ilegalna granična kontrola na unutarnjim granicama. 
 
Prema toj ideji ako inspekcijski tim odluči posjetiti neku od granica, država članica trebala bi  biti obaviješteni ne više od 24 sati unaprijed. Inspekcijski timovi će uključiti stručnjake iz država članica, Komisije i Europskih agencija.
 
Hrvatska može ući u Schengen za dvije godine
 
"Zakon o šengenskim granicama dopušta uspostavu unutarnje granične kontrole samo u iznimnim okolnostima, kao što je ozbiljna prijetnja javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti.
Izmijenjeni zakon naglašava da  bilo kakvo uvođenje granične kontrole na unutarnjim granicama treba ostati iznimka i samo kao posljednje sredstvo, uz strogo ograničen opseg i vremensko razdoblje. Ako se granična kontrola uvede, ocjenu te mjere i  nužnosti pratit će se na razini Unije", naglašava se u priopćenju u kojem se dodaje da u slučaju ozbiljne prijetnje javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti, provjere mogu biti uvedene do maksimalno 30 dana, te se mogu produžiti i do šest mjeseci. 
 
"Migracija i prijelaz granica građana iz ne-europskih država ne bi se trebale same po sebi smatrati prijetnjom javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti", stoji u priopćenju. 
 
Podsjetimo da dvije godine nakon ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja 2015., Hrvatska može podnijeti zahtjev za ulazak u Schengen. Nakon toga ide proces evaluacije u kojem se ocjenjuje je li Hrvatske napravila granice prema standardima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara