Regionalni analitičari: Dodik i njegova rušilačka politika više ne uživaju podršku službenog Beograda

Regionalni analitičari: Dodik i njegova rušilačka politika više ne uživaju podršku službenog Beograda

Foto: poskok.info

GLAVNI razlog što vlasti u Sarajevu blagonaklono gledaju na srpskog premijera Aleksandra Vučića je taj što Milorad Dodik više ne uživa podršku srpskih vlasti, piše list Danas.

Uoči posjete Vučića Sarajevu, vanjskopolitički stručnjaci iz Sarajeva i Beograda ističu da je taj posjet u funkciji obeshrabrivanja namjera predsjednika RS-a i izjava o referendumu i potrebi odcjepljenja RS-a, a u svjetlu uvjeta koji se ispostavljaju u procesu europskih integracije Srbije.

Vučić će sudjelovati na Business forumu u Sarajevu na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande. Izetbegović je tom prilikom izjavio je da je Vučić simbol jedne pozitivne promjene politike zbog čega je u Srbiji došlo do sazrijevanja.

I sam Vučić je naglasio da mu je prioritet i jedan od ciljeva bolja suradnja sa zemljama u regiji zbog čega i putuje u Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu nema više emotivnog pretjerivanja u odnosu na RS, tako da možemo reći da je funkcija ovog posjeta da se obeshrabri Dodikov avanturizam, koji stalno nagovještava referendum o odcjepljenju. To će izvjesno biti na dnevnom redu Vučića i njegovih sugovornika u Sarajevu", rekao je za Danas vanjskopolitički analitičar Vatroslav Vekarić.

Prema njegovim riječima, Milorad Dodik se ne bi trebao nadati euforičnoj podršci Beograda uoči izbora u BiH u listopadu. "Vučićev stav prema Dodiku bit će hladniji i odmjereniji", zaključuje Vekarić.

Senad Pećanin, politički analitičar iz Sarajeva, ističe "makar na simboličkoj  i javnoj razini Milorad Dodik i njegova rušilačka politika više ne uživaju podršku kao što je to bio slučaj tijekom vlasti Borisa Tadića i njegove administracije“.

"To je ključni razlog zbog kojeg vlasti u Sarajevu blagonaklono gledaju na Aleksandra Vučića. Zanimljivo je da na Vučića jednako kao njegovi glasači u Srbiji gleda i velika većina građana BiH bez obzira na nacionalnost, priželjkujući nekoga ovdje tko bi obećao ono što je građanima Srbije obećao Vučić. S druge strane, onoliko koliko Vučić bude iskreno zainteresiran za europske integracije Srbije u toj mjeri će se morati distancirati od Dodika i njegove politike", zaključuje Pećanin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara