Reiner: HDZ je za raspravu o izbornom zakonodavstvu, ali ne u revijalnom tonu i predizborne svrhe

Foto: FAH

POTPREDSJEDNIK Hrvatskog sabora i član Središnjeg odbora HDZ-a akademik Željko Reiner izjavio je da je HDZ spreman na ozbiljan i otvoreni dijalog oko promjena izbornih pravila koje će, osim pitanja preferencijalnog glasanja, uključivati i druga važna pitanja poput glasovanja dijaspore, no ističe kako je neozbiljno to pitanje otvarati sada, u vrijeme godišnjih odmora.

"Smeta da se o nečemu tako važnom kao što je izmjena izbornih pravila pristupa u revijalnom tonu te spominju pojmovi iza kojih se ne vide konkretni prijedlozi pa je neozbiljno na taj način pristupati tom pitanju", rekao je Reiner gostujući u večerašnjem trećem Dnevniku HTV-a.

Kazao je da je HDZ spreman za ozbiljne razgovore o promjenama izbornih pravila, u kojemu će sudjelovati sve parlamentarne stranke, posebice najveće, za uspostavu dijaloga između više strana i konzultiranje stručnjaka, dok je potez GONG-a i 29 zastupnika ocijenio vrlo površnim, ocijenivši da služi za dobivanje određenih političkih poena.

Kroz izmjene izbornog zakonodavstva, smatra Reiner, potrebno je riješiti pitanje glasovanja hrvatske dijaspore koja danas ima tri glasa u Saboru dok istodobno nacionalne manjine imaju pravo na osam glasova, kao i pitanje dopisnog glasovanja koje ima većina zemalja u Europi.

"Zanimljivo je da se te inicijative javljaju sada i koincidiraju s vrlo sličnom inicijativom predsjednika Ive Josipovića koja je dana u predizborne svrhe, par mjeseci prije predsjedničkih izbora, koji nije takve inicijative i promjene Ustava pokrenuo ni prije godinu ni prije dvije godine", zaključio je Reiner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara