Reisman kod župana Sanadera: Način na koji je odgoj uveden podsjeća na autoritativne diktature

Foto: Jakov Prkić/Cropix

JUDITH REISMAN danas boravi u Splitu. Večeras će u Nadbiskupskom sjemeništu održati predavanje, a jutros je bila na primanju u župana Ante Sanadera.

Komunizam vladao 60 godina...

"Split je prekrasan, ali su me zasmetali grafiti. Oni ubijaju ljepotu ovog grada", bila je dobro raspoložena Reisman nakon jutarnjeg pogleda na palme i plažu.

"Morate shvatiti da je u ovoj zemlji komunizam vladao 60 godina pa ljudi žele izraziti svoj stav", pojasnio je gošći župan Ante Sanader.

Svjetionik demokracije

Reisman je sa osobitim zadovoljstvom pozdravio i zbog toga što je američka državljanka. "U komunizmu se samo na spomen Hrvatske gubila glava. Amerika nam je uvijek bila svjetionik demokracije. Mnogi naši su tamo otišli i uspjeli. Iseljenici su dali i veliki doprinos hrvatskoj samostalnosti", kazao je Sanader podsjetivši i na američku pomoć tijekom Domovinskog rata.

"U tom svjetlu vidim i vaš posjet. Drago nam je da ste došli kako bi izložili drugo mišljenje na prijeporna pitanja zdravstvenog odgoja. Da vidimo jesmo li mi primitivna manjina ili postoji još netko sa strane tko misli kao mi", dotaknuo se Sanader konačno razloga posjeta Reisman koja u Splitu boravi na poziv Savjeta mladih splitsko-dalmatinske županije.

U Hrvatskoj vlada autoritativna diktatura

Reisman je potom pojasnila kako je u Hrvatskoj šokirana sudbinom Karoline Vidović Krišto. "Bilo mi je naprosto nevjerojatno da osoba koja je omogućila da se čuje drugačije mišljenje ostane bez svoje emisije radi cenzure HRT-a. Vjerojatno je tome razlog i komunizam kojem ste toliko dugo bili izloženi. Velika je uvreda nazivati nekoga primitivcem samo zbog drugačijeg mišljenja. Šokirana sam načinom na koji su vaš ministar i Vlada nametnuli spolni odgoj svoj djeci bez dogovora sa javnošću i crkvom. To nalikuje nekakvoj autoritativnoj diktaturi", zaključila je Reisman, koju je pozdravio i predsjednik županijske Skupštine, Kerumov šogor Petroslav Sapunar. 

"Naša županija poznata je po svom mentalitetu i ljudima koji donose snažne i nagle odluke. Mi želimo da naši studenti i učenici čuju i drugo mišljenje", kazao je Sapunar.

Jovanović bez komentara

Kako u Splitu danas boravi i ministar Željko Jovanović, htjeli smo čuti što on kaže na konstatacije Reisman oko autoritativne diktature.

"Neću komentirati ništa što je ona izjavila", bio je kratak Jovanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara