Rekord u Zadru: Palo najviše kiše u povijesti mjerenja!

Rekord u Zadru: Palo najviše kiše u povijesti mjerenja!

Foto: Dino Stanin/Pixsell

PREMA podacima DHMZ-a od 8 sati ujutro najviše je kiše u posljednja 24 sata palo na meteorološkoj postaji Zadar Puntamika, čak 109,5 litara po četvornome metru, pri čemu glavnina poslije ponoći - u jednom satu čak 44,7 litara!

Prema preliminarnim analizama to je najveća dnevna količina izmjerena tijekom srpnja u povijesti mjerenja, koja na toj postaji postoji od 1961. godine. Dosadašnji rekord, 66,5 litara po četvornome metru, izmjeren je 3. srpnja 1979. godine, objavio je Zoran Vakula u Meteo kutku HRT-a.Obilnije kiše, ali srećom u manjim količinama, uglavnom do 40 litara, bilo je i na sjevernom Jadranu i u dijelovima gorske i središnje Hrvatske, a tijekom dana će je vrlo vjerojatno biti i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozor - i dalje!

Glavnina kiše u većini će Hrvatske pasti do 20 sati, a ponajprije su na Jadranu, južnije od Splita, obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom mogući i kasnije. Pritom će ponegdje pasti i više od 40 litara kiše u samo nekoliko sati, a na Jadranu su mogući i olujni udari vjetra – na sjevernom dijelu bure i sjeverozapadnjaka, na južnom juga i jugozapadnjaka, gdjegod prolazno i zapadnjaka!
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara