Rekordan broj potpisa: Peticiju za kontrolu vatrenog oružja na stranici Bijele kuće potpisalo preko 173 tisuće ljudi

Rekordan broj potpisa: Peticiju za kontrolu vatrenog oružja na stranici Bijele kuće potpisalo preko 173 tisuće ljudi

Foto: AFP

U SAMO nekoliko dana koliko je prošlo od pokolja u školi u američkom gradu Newtownu prikupljeno je preko 173 tisuće potpisa u sklopu peticije koja se zalaže za uvođenje strože kontrole oružja.

Građani su na internetskoj stranici Bijele kuće u petak pokrenuli peticiju s pozivom na kontrolu distribucije i upotrebe oružja. Peticija je u nekoliko dana oborila rekord po broju potpisa.

Njome se traži donošenje zakona o kontroli distribucije i upotrebe oružja. Prema američkim zakonima, peticiju treba podržati najmanje 25 tisuća Amerikanaca da bi ušla u parlamentarnu proceduru. Taj je uvjet sada višestruko zadovoljen.

"Zakoni su jedno sredstvo"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj peticije je natjerati Obaminu administraciju da donese zakone koji ograničavaju pristup oružju. Dok je nacionalni dijalog u kritičnoj fazi, zakoni su jedino sredstvo koje može smanjiti broj ljudi ubijenih vatrenim oružjem", piše u objašnjenju peticije.

Podsjećamo, u masakru u školi Sandy Hook u Newtownu 20-godišnji Adam Lanza je ubio 20 djece od šest i sedam godina, kao i šestero odraslih zaposlenika škole. Prije krvavog pohoda Lanza je ubio svoju majku.

Američki predsjednik Barack Obama je u nedjelju u Newtownu rekao da će "iskoristiti svu svoju moć da spriječi ponavljanje takvog masakra rekavši da "tragedijama mora doći kraj". Međutim, Bijela kuća nije detaljnije objasnila na koji način namjerava prevenirati takve slučajeve.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara