Rekordna rujanska hladnoća u Rusiji, istočnu Europu u idućih par dana očekuju temperature i do -10 stupnjeva

Foto: Crometeo

U KRASNOJARSKU temperatura je zadnjih dana pala na -6,5°C, što je najniža izmjerena temperatura zraka od početka službenih meteoroloških mjerenja za mjesec rujan. Podaci su to ruskog Hidrometeorološkog instituta. Dosadašnja rekordno niska temperatura iznosila je -6,4°C, i izmjerena je 27. rujna 1988., piše Crometeo.

Institut ističe da se spomenuta vrijednost odnosi na prosječnu dnevnu, a ne minimalnu temperaturu, a to znači da su minimalne vrijednosti ovog rujna padale i ispod -15°C.

Već sada, oko 60 posto teritorija azijskog dijela Rusije nalazi se pod snijegom. Snijeg je najobilniji u planinama Magadana (40cm) i poluotoka Jamal (20cm).

Ovogodišnji rujan će u glavnom ruskom gradu, Moskvi biti zapamćen kao rujan s najviše oborina u povijesti mjerenja, tj. u zadnje 134 godine. Naime, meteorološki podaci u Moskvi se vode već 134 godine. Dosad je najviše oborina u rujnu zabilježeno daleke 1885. godine, kada je mjereno 171 mm oborine. Do 28. rujna ove godine u Moskvi su mjereno 183 litre oborine (uglavnom je to bila kiša, ali je prije nekoliko dana kratkotrajno padao i snijeg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosječno u rujnu u Moskvi padne 68 litara oborine, tako da je ove godine palo 269% od prosječne rujanske količine. Inače, prosječno je najkišovitiji mjesec u Moskvi srpanj sa 85 litara oborine. Prosječno godišnje u Moskvi padne 707 litara kiše.

Osim toga, ovogodišnji rujan mogao bi u Moskvi biti i najhladniji od početka službenih mjerenja. Ruski klimatolozi ističu da temperatura ovog mjeseca nijednom nije prešla 20°C, što je neobična pojava. Nakon ožujka, rujan je drugi mjesec ove godine koji će biti značajno hladniji od prosjeka.

Rekordno hladan tjedan u istočnoj Europi

Jako polje visokog tlaka zraka nad Skandinavijom sljedećih dana će “rusku” hladnoću odgurnuti prema istočnoj Europi, baltičkim zemljama, sve do Grčke i sjevera Turske. U Ukrajini će dnevne temperature biti od 4 do 6°c, a noćne bi u dijelovima zemlje mogle padati do čak -10°C.

Kao da to nije dovoljno, mnoga će spomenuta područja u ovom tjednu imati preuranjeni prvi snijeg sezone. Istok Europe i područje Crnog mora imat će do 12°C niže temperature od klimatološkog prosjeka. Manji dio hladnog zraka stići će ovoga tjedna i do Hrvatske ali će biti vezan uz stabilno vrijeme. U Hrvatskoj će najhladnije biti u noći s četvrtka na petak kada će mraza biti u mnogim dijelovima unutrašnjosti zemlje, čak ponegdje i u zaobalju, a u kotlinama Like i Gorskog kotara temperature bi mogle padati do -5°C. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara