Renzi: Europa pripada građanima, a ne njemačkim i talijanskim bankarima

Renzi: Europa pripada građanima, a ne njemačkim i talijanskim bankarima

Foto: Hina

EUROPA pripada svojim građanima, a ne njemačkim i talijanskim bankarima, rekao je u petak šef talijanske vlade Matteo Renzi u odgovoru na govor predsjednika njemačke središnje banke, kojeg je talijanski tisak ocijenio napadom na prezadužene zemlje. Renzi, čija zemlja ima ogroman državni dug, zalaže se za bolju iskorištavanje fleksibilnosti koju dozvoljavaju europska proračunska pravila, kako bi se pokrenula ulaganja u korist rasta.

Jens Weidmann, predsjednik Bundesbanke je u četvrtak podsjetio na potrebu reformi. Prema listu Sole 24 Ore, on je navodno dodao da "im je talijanski premijer rekao što mi moramo učiniti, ali produbljenje duga nije preduvjet za rast". "Zadatak Bundesbanke je jamčiti poštivanje ustavnih odrednica, a ne sudjelovati u talijanskoj političkoj raspravi", odvratio je Renzi na konferenciji za tisak nakon posjeta Europske komisije prigodom početka talijanskog predsjedanja EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštujem rad Bundesbanke. Ako želi s nama razgovara dobrodošla je, ali na temelju načela da Europa pripada svojim građanima, a ne njemačkim ni talijanskim bankarima", dodao je socijaldemokratski čelnik.

Talijanski premijer je podsjetio da namjerava dubinski reformirati svoju zemlju, a njegovi suradnici govore o radikalnoj revoluciji radi promjene Italije. Renzi je podsjetio da je dao glas za kandidaturu demokršćanina Jean-Claude Junckera na mjestu predsjednika sljedeće europske komisije, ali samo zato jer je Italija uspjela postići da europski čelnici usvoje smjernice koje predviđaju fleksibilnost. Naglasio je da je uvjeren da će Juncker poštivati taj dokument.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara