Ribić: Zabrinut sam kako premijer "farba" situaciju, iskrivljava činjenice i sve je dalje od realnosti!

Ribić: Zabrinut sam kako premijer "farba" situaciju, iskrivljava činjenice i sve je dalje od realnosti!

Foto: Boris Kovačev (Cropix)

VILIM RIBIĆ čelnik Matice hrvatskih sindikata "začuđen je i zabrinut" jučerašnjim javnim nastupom premijera Zorana Milanovića. Ribićev osvrt prenosimo u cijelosti.

Začuđuje i zabrinjava iskrivljavanje činjenica, oslabljeni kontakt s realnošću, farbanje situacija i odnosa koje smo jučer uočili kod predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića u jučerašnjem televizijskom intervjuu. A činjenice su drugačije nego što ih je milijunskoj publici iznio predsjednik Vlade.

1. Netočno je da su sindikati štrajkali i prosvjedovali ovu jesen zbog uskrate božićnice i regresa. Točno je da su relevantni sindikati prosvjedovali i štrajkali zbog protupravnog otkazivanja kolektivnog ugovora, zbog šikaniranja prosvjetnih radnika smanjivanjem njihovih plaća, zbog pravnog nasilja, zbog neplaćanja prekovremenih sati u zdravstvu, zbog drastičnog i društveno nerazumnog smanjivanja izdvajanja za znanost i obrazovanje. Svoditi naše aktivnosti na božićnicu i regres znači banalizirati i umanjiti značaj našeg otpora pogrešnoj ekonomskoj politici mjera štednje, izdaji rada u korist kapitala, izigravanju sindikata i socijalnog dijaloga, izdaji socijaldemokratskih vrednota, izdaji birača i neispunjenju predizbornih obećanja, a najviše zbog prijetvornosti i neiskrenosti predstavnika vlasti (baš kao što je ovaj intervju predsjednika Vlade RH).

2. Obična je manipulacija tvrditi kako je u javnom sektoru manjina sindikata odbila potpisati okljaštreni Temeljni kolektivni ugovor. Istina je suprotna: sindikati koji su potpisali taj ugovor predstavljaju 30% a sindikati koji su ga odbili potpisati imaju 70% ukupnog članstva na području za koje se ugovor potpisivao. Pristojna Vlada koja drži do svog demokratskog habitusa nikada ne bi potpisala ugovor iza kojeg ne stoji većina sindikalnog članstva. To je stvar demokratske kulture. Čak niti 10 tisuća prosvjednika u listopadu i 70 tisuća u štrajku na području obrazovanja, znanosti i zdravstva nisu dovoljno svjedočanstvo protiv virtualne stvarnosti koju sebi konstruira predsjednik Vlade u želji da njegove samoobmane postanu obmane svih građana. 

3. Netočno je da su sada sindikati nešto shvatili što prije nisu, i to navodno nakon susreta u Bruxellesu na Europskom gospodarskom i socijalnom odboru Europske komisije. Nema promjene naših stajališta: mjere štednje nemaju šanse za uspjeh pa ih ne podržavamo, ali ako Vladi trebaju novci naših ljudi, spremni smo ih dati (unatoč toj dokazano besperspektivnoj politici) ili na način da se zahtijevi za odricanje ravnomjerno rasporede po cijelom društvu, ili da se vrati ono što se danas daje kada novaca bude, tj. da se ne smanjuje ukupna razina prava naših ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4. Milanović nama imputira isključivost, ali u svome oku balvan ne vidi. Neće da prizna Linićevu i svoju nerazumnost i isključivost. Sindikati o kojima govori bili su spremni odreći se regresa i božićnice i ponudili su Vladi božićnicu i regres. To je prava istina i sve drugo je čista laž i manipulacija.

Kineska pitalica kaže: koja je sličnost između pametnog i bedaka. I jedan i drugi griješe. Razlika je u tome što pametni odmah shvati svoju grešku a bedak cijelom svijetu novim greškama dokazuje da je ono prvo bilo baš jako dobro. Upravo je to ova situacija. Da je vlast shvatila kako umjesto ultimatuma treba postići kompromis sa sindikatima, imala bi i božićnicu i regres sada kada joj trebaju, i to bez pravnog nasilja, bez otkazivanja kolektivnog ugovora, bez štrajkova i prosvjeda, bez zaoštravanja sukoba sa svim sindikatima... Od kaprica i samovolje kao male grude snijega zakotrljali su lavinu teških gluposti sve do kršenja međunarodnih konvencija i standarda. Doista je to uvođenje reda u hrvatsko društvo čime se Milanović u intervjuju hvali.

5. Red u hrvatskom društvu nije samo uspostava financijske disciplilne, već nadasve poštivanje pravnog sustava i ljudskih prava. Zgaženo je pravo hrvatskih građana na sindikalni rad i na kolektivno pregovaranje. Dakle, ova je vlast proizvođač nereda. 

6. Kao sudionik zbivanja u Bruxellesu odgovorno tvrdim da je intepretacija predsjednika Vlade RH netočna. Naš je boravak tamo samo učvrstio naša dosadašnja stajališta. U središu EU postoji ogromno razilaženje oko dosadašnje ekonomske politike u EU te vjerujemo da je premijer ovaj puta to primijetio. Promjena u stajalištima premijera oko pitanja vezano za mjere štednje, rejting agencije itd. upućuje nas na to da je predsjednik Vlade počeo shvaćati ono čega su sindikati svjesni već punu godinu dana.

Bojimo se da je za vođenje zemlje jako loše donositi odluke na temelju željenih i neobjektivnih opservacija, već suprotno, kvalitetne odluke i prosudbe mogu proizaći samo iz moći zrelog suočavanja s činjenicama pa to savjetujemo predsjedniku Vlade RH.

 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara