Riječani počinju odvajati otpad u mobilnim reciklažnim dvorištima

Riječani počinju odvajati otpad u mobilnim reciklažnim dvorištima

Foto: FAH

PROJEKT mobilnih reciklažnih dvorišta za odvojeno prikupljanje otpada, koji se prvi put uvodi u tom gradu i u Hrvatskoj, predstavljen je danas u Rijeci.

Reciklažna dvorišta u obliku metalnih kontejnera postavljat će se na jedno od 19 mjesta u gradu, gdje će biti 14 dana, nakon čega će se premještati na drugu lokaciju, najavljeno je na predstavljanju na kojem je bio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar Zmajlović ocijenio je da je Rijeka predvodnik u zaštiti okoliša u Hrvatskoj, gospodarenju otpadom te sustavu primarne selekcije. "Odvojenim prikupljanjem otpada sabire se koristan otpad i zbrinjava problematičan, a reciklažna dvorišta omogućuju sigurno zbrinjavanje", rekao je.

Osim osiguravanja infrastrukture, to jest opreme i vozila, podjele spremnika i uređenja reciklažnih dvorišta, bitno je informirati i educirati građane o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, dodao je.

Zmajlović je ustvrdio da se tako čuvaju i radna mjesta jer prikupljenim otpadom netko mora rukovati i obrađivati ga.

Dva danas predstavljena mobilna reciklažna dvorišta vrijedna su 1,1 milijun kuna s PDV-om, a financiralo ih je Komunalno društvo "Čistoća" uz 40-postotni udio Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5000 spremnika za odvojeno prikupljanje

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da će ona omogućavati vrlo kvalitetnu primarnu selekciju otpada. "Čistoća" je nabavila oko 5000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i dva vozila za odvoz tako prikupljenog materijala, u što je uloženo oko 20 milijuna kuna, dodao je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo suradnjom lokalne zajednice s ministarstvom na takvim projektima, ističući važnost natječaja koji raspisuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Građane su pozdravili i direktori tog fonda Sven Müller te KD "Čistoće" Bojan Jurdana.

Tijekom boravka u Rijeci ministar Zmajlović i direktor Müller predstavnicima grada Rijeke i Primorsko-goranske županije predstavili su projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za koje je ove godine u ministarstvu osigurano 600 milijuna kuna. Jedan od trenutačno najatraktivnijih programa je obnova fasada, za čije je uređenje moguće dobiti subvenciju do 40 posto.

Sven Müller rekao je da će prednost za sufinanciraje imati oni koji po jedinici uloženog novca ostvare veću uštedu energije pri obnovi fasade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara