Riješeno 104 tisuće zahtjeva za legalizaciju, ostalo ih još više od 700 tisuća

Riješeno 104 tisuće zahtjeva za legalizaciju, ostalo ih još više od 700 tisuća

Foto: Hina

OD VIŠE od 820 tisuća zahtjeva za legalizaciju objekata dosad je pravomoćno riješeno njih 104 tisuće, otkrila je u razgovoru za Media servis ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš. Velik problem i dalje su nepotpuni zahtjevi, no ministrica vjeruje kako je cilj od 80 posto obrađenih zahtjeva do kraja iduće godine ostvariv.

Konačno smo prešli magičnu brojku od 100 tisuća, pohvalila se resorna ministrica.

"104 tisuće je pravomoćnih rješenja. Objektivno je riješeno otprilike 30 posto više, no još ih nemamo u evidenciji jer nisu pravomoćna. Procjena je da je u Hrvatskoj ovog trenutka riješeno 140 tisuće zahtjeva od tih 800 tisuća zaprimljenih zahtjeva. Moram reći da se to počelo rješavati negdje nakon Nove godine na apsolutno zadovoljavajući način" Odbijeno je tek 3 do 4 posto zahtjeva, no razlog tome leži u činjenici da se prvo obrađuju zahtjevi koji se mogu pozitivno riješiti. Onih koji su nepotpuni ima čak oko 600 tisuća, a kada na jesen dođu na red ti zahtjevi građani će imati 30, do najviše 60 dana da ih nadopune.

Nekima se ne žuri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristim i ovu priliku da pozovem sve građane koji imaju nepotpune zahtjeve da posjete svoje geodete i arhitekte i upotpune zahtjeve, jer će odjednom onda biti kratki period u kojem će to trebati napraviti i opet ćemo zatrpati urede arhitekata i geodeta koji onda to neće moći apsorbirati". Kako bi pomogla onim uredima koji su zapeli s rješavanjem zahtjeva prije tri mjeseca s radom je počela Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Početne dječje bolesti , kaže ministrica, su prošle, te agencija od kraja travnja radi punim kapacitetom.

"Ta prva pravomoćna rješenja jer do njih treba još neko vrijeme, vidjet ćemo kroz neko vrijeme. Ona sad radi na razini 150 predmeta dnevno, a plan je 250 i kada bude on ostvaren onda ću moći reći da Agencija dobro radi". Pri vrhu u rješavanju zahtjeva i dalje su Vukovar, Dubrovnik, Virovitica, Bjelovar i Čakovec, a od županija to su Primorsko-goranska, Dubrovačko- neretvanska, Grad Zagreb, Međimurska te Splitsko-dalmatinska županija. S druge strane, pri samom dnu i dalje su Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska, te Karlovačka županija. Neki jednostavno imaju stav, čemu žurba ako se godinama nije rješavala legalizacija, pojašnjava Mrak Taritaš.

Riješeno 12 posto zahtjeva

"Zaista smo svjesni recesije i situacije koja je, ali mislim da treba iskoristiti ovo vrijeme i 2014. i 2015. riješiti legalizaciju i dobro se pripremiti i nadati se da će iduće godine doći investicije za koje trebaju i građevinske dozvole i sve ostalo i da budemo dobro ekipirani i pripremljeni, a ne da nam se predmeti od legalizacije vuku godinama po uredima". Iako je pravomoćno riješeno tek oko 12 posto zahtjeva ministrica je uvjerena da je cilj od 80 posto obrađenih zahtjeva do kraja iduće godine ostvariv.

"Tim više što smo u startu imali i neprilike i tumačenja, sad smo ujednačili praksu, jasna su tumačenja ministarstva, jasni su stavovi, pa je svakim danom sve lakše i lakše rješavati zahtjeve. Samo trebamo imati potpune zahtjeve da se stvarno ne dogodi da u jednom trenutku moramo odbiti velik broj zahtjeva iz jednostavnog razloga što su nepotpuni".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara