Robijaši sa Golog otoka od Srbije traže 750 eura po danu provedenom u zatočeništvu

Robijaši sa Golog otoka od Srbije traže 750 eura po danu provedenom u zatočeništvu

Ilustracija: goli-otok.hr

NEKADAŠNJI robijaši sa Golog otoka i njihove obitelji tražit će od Srbije odštetu od 750 eura po danu provedenom u tom zatvoru.

Oni će taj zahtjev podnijeti u žalbi sudovima kada srpska Komisija za rehabilitacijsko obeštećenje pošalje ponudu za odštetu od 700 dinara po danu, što je oko 6 eura po danu. Vršitelj dužnosti predsjednika Udruge golootočana Srbije Zoran Ašanin je kazao da su po pravdi spremni krenuti i na Sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Prosječno vrijeme boravka na Golom otoku je bilo tri godine

U udruzi je 570 sudski rehabilitiranih golootočana i njihovih potomaka. "Živih golootočana je vrlo malo, od 200 do 300. Ostatak čine njihove obitelji i nasljednici. Prosječno vrijeme boravka na Golom otoku bilo je oko tri godine, što je 1095 dana", rekao je Ašanin. Jednostavnom računicom se dolazi do toga da bi Srbija za odštete trebala isplatiti oko 468 milijuna eura, ako sud da za pravo robijašima i njihovim obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga je prvo od Srbije tražila da isplati 100 eura po danu provedenom u zatvoru plus plaće koje su izgubili dok su bili na Golom otoku, ali im je državna komisija nakon toga dala prijedlog da mogu dobiti samo 700 dinara po danu.

"Ova ponuda je uvredljiva"

"Država je bila obvezna ponuditi barem 26 eura po danu. Ova ponuda je uvredljiva", rekao je Ašanin. Srpski državni tajnik u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kazao je prije da su naknade od 700 dinara po danu male za ono što su ti ljudi proživjeli, ali i da je isplata u visini prosječnih naknada u Hrvatskoj i Sloveniji u skladu s realnim mogućnostima srpskog proračuna.

Dodao je i da nitko ne mora prihvatiti ponudu već može tužiti državu i pokušati dobiti više novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara