Roditelji peticijom traže svoja prava: "Ministre Ostojiću, želimo u bolnicama biti uz svoju djecu!"

Roditelji peticijom traže svoja prava: "Ministre Ostojiću, želimo u bolnicama biti uz svoju djecu!"

Foto: Shutterstock (Ilustracija)

GRAĐANSKA inicijativa za dopuštenje boravka roditelja uz dijete u bolnici pokrenula je potpisivanje online peticije koju će, po završetku prikupljanja potpisa, predstavnici inicijative osobno uručiti ministru zdravlja Rajku Ostojiću. Peticiju možete potpisati OVDJE.

Peticiju je do sada potpisalo gotovo četiri tisuće građana. Kako se navodi u obrazloženju, mogućnost boravka roditelja pored djeteta u bolnici regulirana je Pravilnikom o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, prema kojem majka ima pravo na cjelodnevni smještaj uz dijete samo ako je dijete isključivo dojeno, ili ako se radi o djetetu s teškoćama u razvoju. Uz djecu stariju od šest mjeseci, roditelji u bolnici smiju ostati jedino ako je riječ o liječenju od malignih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pravilnikom je definirano da se pravo ostvaruje "ovisno o odgovarajućim smještajnim kapacitetima ustanove", iz čega proizlazi da bolnice nisu dužne osigurati smještaj niti za navedene, najosjetljivije skupine. Također, dopuštenje boravka uz dijete često se uvjetuje plaćanjem vrlo skupih apartmana, pa ako roditelj ne može platiti traženi iznos, njegov se boravak ograničava na samo nekoliko sati dnevno.

"Zgroženi smo činjenicom da veliki broj hrvatskih bolnica roditeljima ne dopušta cjelodnevni boravak uz bolesno dijete, odnosno pravilnikom koji bolnicama ostavlja prostor da samostalno odlučuju o tome. U praksi to znači da ako vam malo dijete završi u bolnici, a ne radi se o malignoj bolesti ili bolesti koja neposredno ugrožava život, ovisite o vlastitim financijskim mogućnostima ili dobroj volji liječničkog osoblja ustanove", poručuju iz inicijative, dodajući kako se u bolnicama najčešće pravdaju lošim materijalnim uvjetima i nedostatkom prostora.

"Uskraćivanje boravka roditelja ili skrbnika pored djeteta u bolnici, ili pak uvjetovanje dozvole plaćanjem visokih naknada smatramo grubim kršenjem prava djeteta te vrhuncem netransparentnosti i nelogičnosti hrvatskog zdravstvenog sustava. Naš zahtjev je logičan i realan, tražimo samo to da se svim roditeljima dopusti sjedenje ili stajanje pored djetetovog kreveta u bolnici. Dopuštajući ustanovama da samostalno odlučuju o ovom pitanju, zakonodavac je pravno omogućio stvaranje nejednakosti i legalizirao različiti tretman djece u bolnicama diljem Hrvatske, ali je ujedno pronašao i savršeni način da se ogradi od problema, prebacujući odgovornost na bolnice", zaključuju u inicijativi, pozivajući sve građane da im se pridruže u akciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara