Rupetina u proračunu veća od očekivane: "Probleme nećemo riješiti tiskanjem novca"

Foto: Hina

POMOĆNIK ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor, govoreći na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji, naveo je kako je manjak državnog proračuna u prva četiri mjeseca ove godine 7,4 milijarde kuna, što je 54,8 posto od planiranog deficita za ovu godinu.

Govoreći o ostvarivanju proračuna u prva četiri mjeseca ove godine, Fičor je naveo da su ukupni prihodi državnog proračuna u tom razdoblju bili 34,9 milijardi kuna, što je 29,8 posto od planiranog za ovu godinu, odnosno 504 milijuna kuna ili 1,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupni rashodi proračuna u istom su razdoblju iznosili 42,4 milijarde kuna, što je 32,4 posto od plana za ovu godinu, a 1,4 milijarde ili 3,4 posto više nego u prva četiri mjeseca lani.

Grčić: Naš zadatak do kraja godine svesti deficit u planirane okvire

Nakon što je pomoćnik ministra financija Miljenko Fičor u Opatiji izjavio da proračunski manjak za prva četiri mjeseca ove godine iznosi 7,4 milijarde kuna, ili 54,8 posto planiranog, potpredsjednik Vlade Branko Grčić odgovorio je na pitanje boji li se vrtoglavog rasta deficita do kraja godine: "Naš zadatak je da svedemo to u planirane okvire".

Grčić objašnjava kako su neke isplate išle puno bržom dinamikom nego što je to bio linearni raspored tijekom cijele godine, a to se vidi i u nekim izvješćima Ministarstva financija. Posebno se to odnosi na poljoprivredu, poduzetništvo i druge segmente, a u drugom dijelu godine sve bi to trebalo biti na nižoj razini pa bi se trebali iznivelirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ono što ostaje problem jeste manji prihodi od PDV-a u ovih nekoliko mjeseci. Očigledno da je ulazak u Europsku uniju, s onih nekoliko efekata na prikupljanje PDV-a, još uvijek vidljiv u ovim statističkim podacima u proračunu".

Tu je i pitanje naplate, kaže Grčić te podsjeća i na obvezu mjera koje trebaju provesti oko procedure prekomjernog deficita. "Mislim da su to tri ključna razloga zbog kojih bi trebalo doći do određene stabilizacije i niveliranja odnosa prihoda i rashoda do kraja godine".

Guverner Vujčić: Probleme nećemo riješiti tiskanjem novca

Guverner HNB-a Boris Vujčić na skupu Hrvatsko novčano tržište rekao je kako se država mora početi baviti strukturnim reformama. Vujčić je rekao da rješenje nije u monetarnoj politici već u stotinama strukturnih reformi za koje će trebati nekoliko godina.

"Samo bi ponovio da smo izgubili puno previše vremena do sada, ne adresirajući prave strukturne probleme, mogućnosti održivog rasta u Hrvatskoj. I da si ne možemo dopustiti luksuz ponovnog zavaravanja time da ćemo nekakvim čarobnim štapićem tiskanja novca riješiti probleme rasta u Hrvatskoj. Problemi se moraju rješavati tamo gdje jesu, a ne tamo gdje nisu".

O manjku prihoda u državnom proračunu na opatijskom skupu govorio je pomoćnik ministra financija i glavni rizničar Miljenko Fičor. Rekao je kako je se u prva četiri mjeseca ove godine u proračun slilo 7,5 milijardi kuna manje. Naznačio je i smjer fiskalne politike nakon odlaska Slavka Linića.

"Politika u 2014. će ostati ista bez obzira na promjene u vrhu ministarstva financija. Zato što to nije politika ministarstva financija, to je i politika i ove vlade i bez obzira koliko je ministarstvo financija u tome važno, čak bez pretenzija i najvažnije, to je i politika cijele Vlade."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara