Rusija SAD-u predala plan za sirijsko kemijsko oružje

Ilustracija: Guliver image/Getty images

ORGANIZACIJA za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) priopćila je da je u ratu u Siriji ubijeno 101.513 osoba, 215.000 zarobljeno, dok je uništeno oko tri milijuna kuća.

U sukobima u Siriji, koji su počeli u ožujku 2011. godine, od 101.513 ubijenih, 89.644 je civila, što je 88 posto svih žrtava.

U izvještaju SNHR-a navedeno je da je od ukupnog broja civilnih žrtava 10.913 djece, 9.911 žena, dok je u zatvorima uslijed nasilja umrlo 2.964 zatvorenika, a u sukobima je život izgubilo 11.849 pobunjeničkih vojnika.

U izvještaju se navodi da u Siriji svakog sata pogine šest osoba i 135 dnevno, dok svaki sat pogine jedno dijete i svaka tri sata život, u prosjeku, izgubi jedna žena.

Snage Bashara al-Assada do sada su usmrtile 10.913 djece, od kojih je 2.305 ispod deset godina starosti. Ista međunarodna organizacija naglašava da se od 215.000 zarobljenih, 80.000 vodi kao nestali.

U izvještaju se navodi da je u sukobima srušeno tri milijuna kuća, 1.451 džamija, 3.700 škola, 270 bolnica i 33 crkve.

Ruski plan za mir ili taktika odugovlačenja?

Sirija je dobila 15 dana predaha. Američki predsjednik Barack Obama pristao je razmotriti diplomatsko rješenje i ruski plan razoružanja Sirije pod međunarodnom kontrolom. Ipak, svi još drže figu u džepu. Diplomaciji će se dati šansa, ali prst je i dalje na okidaču.

Pregovori se nastavljaju, ali vojska je spremna za udar - sažetak je to sinoćnjeg obraćanja naciji američkog predsjednika Baracka Obame, koje je gledala cijela Amerika. "Mnogi od vas su se pitali: Zašto ne prepustimo ovo drugima. Nekoliko vas mi je prišlo i reklo: Ne moramo mi biti svjetski policajac. Slažem se. Želim mirno rješenje", istaknuo je Obama

A to želi i velika većina Amerikanaca. "Ne slažem se s napadom, volim Obamu glasovala sam za njega ali s napadom se ne slažem. U Iraku se dokazalo da naši obavještajci nisu uvijek u pravu. Mislim da trebamo iscrpiti sve ostalo prije vojnog udara", kažu Amerikanci.

"Dat ćemo šansu diplomaciji", obećao je Obama i zatražio odgodu glasovanja o napadu u Kongresu. Vojska ostaje u stanju pune pripravnosti, ako ipak bude trebalo djelovati.

S Rusima se nastavljaju razgovori o eliminiranju sirijskog kemijskog naoružanja. "Prerano je reći hoće li ova ponuda uspjeti, ali inicijativa ima šansu ukloniti to kemijsko oružje. Pogotovo zato jer je Rusija Assadov saveznik", istaknuo je Obama.

I dok jedni pozdravljaju Obaminu racionalnost i privrženost mirnom rješenju, drugi su uvjereni da se zaokret dogodio jer vojna akcija ne bi dobila potporu u Kongresu, što bi za američkog predsjednika bio težak udarac. Sva istraživanja naime pokazuju da je situacija u Kongresu slična onoj u javnom mnijenju, otprilike 70 naprema 30 protiv vojne intervencije.

U svakom slučaju slijedi period intenzivnih diplomatskih pregovora, a Amerikanci neće biti naivni - poručio je državni tajnik John Kerry. "Čekamo taj prijedlog, ali nećemo čekati dugo. Ovo ne smije biti proces odugovlačenja ili izbjegavanja. Sve mora biti jasno i mjerljivo. Bit će jako teško ispuniti naše uvjete".

Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se sutra u Ženevi i početi raditi na planu rezolucije. Iz Sirije stižu poruke da su spremni na sve kako bi izbjegli vojni udar, no mnogi sumnjaju u iskrenost Assadovog režima. Kako uopće biti siguran da će predati baš sve kemijsko oružje?

Rusija SAD-u predala plan za sirijsko kemijsko oružje

Rusija je SAD-u predala svoj plan o stavljanju sirijskog kemijskog naoružanja pod međunarodnu kontrolu i namjerava o njemu raspravljati sutra Ženevi.

Američki državni tajnik John Kerry uoči susreta kazao je kako od Lavrova očekuje prijedloge koje će zatim razmotriti Obamina administracija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara